Alfa oililta odotetaan nyt avoimuutta

Epäselvyydet Alfa oilin ympärillä jatkuvat. Jorma Havulan kirjoittama laaja artikkeli Karhusaaren kallioluolan kunnostamisesta (SS 26.11.) ei juurikaan valaise asiaa. Yhtiön edustajilta Havulan saamat vastaukset ovat vältteleleviä ja kierteleviä. Osaan kysymyksiä hän ei edes saanut vastausta lainkaan.

Yhtiö itse on kertonut tehneensä tarvittavat ilmoitukset kaupparekisteriin. Silti muun muassa yhtiön toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen kokoonpano eivät ole tiedossa.

Lisää hämmennystä ja kysymyksiä aiheuttaa se, että yhtiön asioita hoitaa prokura-valtakirjalla kolme henkilöä – ei yrityksen toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja.

Yhtiön alkuperäinen toimitusjohtaja Rauno Väisänen erotettiin alkuvuodesta. Myöskään kaupparekisteriin tilintarkastajaksi merkitty Pekka Niemi ei ole enää tehtävässään. Samoin on yhtiön kirjanpitäjä vaihdettu.

Yhtiön toimitusjohtajaksi on ilmoitettu Ruotsissa asuva Jimmy Lindgren. Häntä ei kuitenkaan ole merkitty kaupparekisteriin, ja itse hän kieltää olevansa yhtiön toimitusjohtaja.

Ely-keskuksen kanssa yhtiön puolesta asioita hoitanut Kimmo Lankinen sanoo olevansa yhtiön ulkopuolinen tekninen konsultti. Miten voi jokin konsultti edustaa yhtiötä viranomaisten kanssa?

Vaikka Havula ei ole saanutkaan vastauksia kysymyksiinsä, ovat myös puuttuvat vastaukset vastauksia: Ne kertovat, että yhtiö ei toimi niiden arvojen ja periaatteiden mukaisesti, joita suomalaiselta yritykseltä edellytetään.

Sen sijaan on Alfa oilia alusta lähtien verhonnut hämäräperäisyys, mistä myös edellämainitut, tänä vuonna tehdyt henkilövaihdokset yhtiön johdossa ja talouspuolella kertovat.

Kun lisäksi Jorma Havulan haastattelema kaupunginjohtaja Mila Segerval kiertelee ja ilmiselvästi salaa asioita, lisää se kristiinalaisten hämmennystä ja epätietoisuutta siitä, mistä Alfa oilin tapauksessa todellisuudessa on kyse.

Ensi vuoden alussa aloittaa toimintansa kaupungin yhteisyritys terveysjätti Pihlajalinnan kanssa. Myös sen perustamista on verhonnut salailu, eikä sopimuksen sisältöä – saati seuraamuksia – ole vieläkään kerrottu.

Alfa oilin hanke onkin toinen pienen ajan sisällä, joka herättää paljon ihmetystä ja kysymyksiä.

Kun näihin lisätään sekoilu Dagsmarkin teollisuushallien kaupassa, ovat kristiinalaiset menettäneet uskonsa kaupungin johdon kykyyn hoitaa asioita kaupungin ja veronmaksajien etua ajatellen.

Seppo Kuusinen

päätoimittaja emeritus

Lålby