Älkää myykö Kaskista halvalla

Kaskisissa on tosi hyvät verotulot asukasta kohti koko Suomeen verrattuna, mutta miten ihmeessä itse kunnan talous voi olla huonolla mallilla?

Tavallisten ihmisten (työssäkäyvät, eläkeläiset myös työttömät) maksamista kuntaveroista kertyi Kaskisissa 2017 noin 4,4 miljoonaa, se tekee asukasta kohti 3 400 euroa. Suomen kunnissa keskiarvo on noin 2 800 (Närpiössä 2 500 euroa/asukas). Koska verotulot ainakin laskennallisesti ovat paremmat kuin muualla Suomessa (30. paras Suomen kunnista), niin valtiokin ottaa tuosta 4,4 miljoonasta muille kunnille jaettavaksi vuonna 2019 melkein 300 000.

Yritykset maksavat voitoistaan sijaintikunnalleen yhteisöveroa. Kaskisissa on monia yrityksiä (kalastusalaa ym.), jotka maksavat muutamia kymmeniä tuhansia euroja kaupungille. Niistä kertyy reilu miljoona euroa (+tehdas?), asukasta kohti 860 euroa! Se on kolmanneksi eniten Suomen kuntien joukossa (!). Närpiössä on kyllä paljon yrityksiä, mutta ne eivät tuota asukasta kohti paljoakaan (260 euroa/asukas).

Moni kunta varsinaisilla syrjäkulmilla himoaa turhaan tuollaisia veronmaksajia (ihmisiä + yrityksiä) eikä sellaisiin ole pienintäkään mahdollisuutta.

Valtio jakaa myös täysin ilmaisia rahoja kunnille niiden lasten, koululaisten, ikäihmisten määrän ja yleisen sairastavuuden perusteella eli ”kulujen” perusteella. Kaskinen saa noin 1 400 euroa/asukas näitä rahoja eli melko vähän. Närpiö saa niitä melkein tuplaten, mutta kyllä silti Kaskisen pitäisi pystyä pärjäämään ”lähes omillaan”. Kiinteistöverojakin yrityksiltä ja ihmisiltä kertyy asukasta kohti noin 500 euroa, joka on reilusti yli Suomen keskitason.

Närpiö siis saisi mahdollisesti tulevassa ”kaupassa” erittäin hyvän veropohjan omaansa verrattuna. Ei kuitenkaan pitäisi sinisilmäisesti ”myydä” ainakaan halvalla hyvää verotulojen lähdettä Närpiölle muutamien vuosien tappion sumentamana; ylijäämääkin edellisiltä vuosilta on vielä paljon jäljellä.

Rafael Hellsten, Hämeenlinna

stj- ja kaupunginjohtajahakija Kaskisiin 2017