Avohaava kuntaliitosäänestyksessä Kaskisissa

Kuntaliitos-asia jätti syvät haavat valtuutettuihin, jotka kannattivat kuntaliitosta. Päätös tapahtui demokraattisesti, vaikkakin tiukimmalla mahdollisella tavalla. Politiikkaan kuulu myös pettymyksiä, mutta enemmistön tekemien päätösten mukaan on elettävä. Valtuuston ja kaupunkilaisten tahto on, että jatketaan itsenäisenä ja sen eteen kaikkien valtuutettujen on töitä tehtävä, sitä edellyttää jo kuntalaki.

Kuntaliitosneuvottelujen aloittaminen on aivan turhaa voimavarojen tuhlaamista, kun meillä on sopimus, josta muste ei ole vielä kunnolla kuivunut, ja valtuusto ja kaupunkilaiset ovat asiasta kantansa ilmaisseet.

Toinen aloite kaupunginjohtajan irtisanomisesta on pöyristyttävä. Tapa, jolla nämä ryhmät toimivat tässä, on sama jolla, saatiin edellinen kaupunginjohtaja jättämään paikkansa.

Rkp:n valtuutetun esittämä yksi perustelu siitä, miksi irtisanomista esitetään kaupunginjohtajalle, on se, että hän otti vastaan neljä kaupunginvaltuutettua. Minä olin pyytänyt tapaamista ja mukana olivat myös Anneli Tunttunen (vas.), Jarmo Tarkka (ps.) ja Jukka Salo (ps.). Asiana oli kaupungin nykyinen tilanne. Kaupunginjohtajalla on oikeus ja velvollisuus tavata valtuutettuja, ja valtuutetuilla on sama oikeus. Tämäkin perustelu, joka on täysin käsittämätön, osoittaa mikä näiden operaatioiden tarkoitus on, eli savustaa kaupunginjohtaja ulos. Demokratian kannalta tämä on huolestuttavaa.

Mielestäni olisi paljon fiksumpaa, kun kyseiset ryhmät olisivat tavanneet kaupunginjohtajan ja kertoisivat mihin ovat tyytymättömiä. Tapa, jolla tämä tehtiin, oli ala-arvoinen. Irtisanomisaloitteen ala-arvoisuudesta kertoo paljon se, että ei omalla nimellä pystytä kertomaan lehdistölle epäluottamuksen perusteista, vaikka nimi aloitteeseen on kirjoitettu.

Nyt on täysin selvää että Minna Nikander tulee saamaan luottamuksen valtuustossa. Näiden toimenpiteiden ainoa tarkoitus on savustaa Minna kaupungista ulos, ja saada asiat vielä enemmän solmuun.

Kokoomuksen ja RKP:n mielestä kaupunginjohtajan ”virhe” oli se, kun hän esitti kaupunginhallitukselle kuntaliitoksen hylkäämistä. Syntilistaa lisäsi vielä se, että jätti kaupunginhallituksen pöytäkirjaan eriävän mielipiteen. Kaupunginjohtajalla on oikeus ja velvollisuus jättää eriävä mielipide hallituksen päätökseen, jos asian niin näkee. Kaupunginjohtaja on jo ennen äänestystä ilmoittanut kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta päätösesitystä tehdessään. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Mangs (r.) on arvostellut julkisuudessa Nikanderia tästäkin asiasta. Lars Piira (kok.) on myös syytellyt kaupunginjohtajaa asettumisesta kuntaliitosta vastustavien leiriin. Itse en ole huomannut kaupunginjohtajan toiminnassa väitettyjä piirteitä. Kuntaliitosneuvotteluissa kaksi kertaa olleena voisin kyllä perustellummin väittää joidenkin olleen Närpiön asialla. Tapahtuu muutakin, joka kohdistuu kaupunginjohtajaan ja joka menee jo henkisen kiusaamisen puolelle. En ole huomannut mitään sellaista, että meidän luottamushenkilöiden tulisi puuttua kaupunginjohtajan yksityiselämään.

Toivon, että kaupunkilaiset antavat laajasti tukensa meidän kaupunginjohtaja Minna Nikanderille.

Juhani Holm kaupunginvaltuutettu (sd.) Kaskinen