Demokratia, demokratia, demokratia

Kaskislaisille annettiin kuntaliitoksesta äänestysmahdollisuus. No nyt kuulen jonkun huomauttavan, että kyse oli sopimuksesta äänestämisestä. Tämä on aivan totta. Kuitenkin kuntalaiset mielsivät äänestävänsä Närpiöön liittymisestä. Tulos oli selkeä: Selvä enemmistö kaskislaisista haluaa kunnan pysyvän itsenäisenä.

Tuo sopimus puolestaan on osoittautunut erittäin huonoksi kaskislaisten kannalta. Miten voi olla yli päänsä mahdollista, että tehdään ”sopimus”, joka toimitetaan kuntalaisille ja vasta äänestyksen jälkeen sopimukseen saadaan kuntaliiton lakimiehen virallinen lausunto?! Olen saanut kuulla lausunnon olleen kriittinen ja tuovan esiin hyvin merkityksellisiä heikkouksia nimen omaan Kaskisten kannalta.

Kaksi asiaa yleensä ihminen oppii elämänsä aikana: Mikäli jokin tarjous on erikoisen hyvä, se ei ole totta. Mikäli jokin tärkeä asia selitetään epäselvästi ja tulkinnan varaisesti, silloin piilotellaan jotakin.

Jaarittelu lopputuloksesta oli odotettua, mutta sivistyneen demokratian tunnistaa siitä, että selkeän enemmistön kanta otetaan vakavasti eikä kävellä yli.

Kaskinen ei ole kriisikunta, niitäkin Suomessa on. Vaikea tilanne johtuu päättämättömyydestä karsia raskasta rakennetta. Kaskisiin pitää saada vastaavan kokoisien kuntien kulurakenne tai ainakin päästä lähelle sitä, tällöin ei tarvitsisi sitä miljoonien satamaosuuttakaan edes myydä.

Aikanaan, kun Botnia lopetettiin, olivat työntekijät valmiita laskemaan palkkojaan 10%. Tarjous ei kelvannut. Botnia tuotti voittoa lähes joka vuosi ja, jotta se saatiin lopultakin kannattamattomaksi, piti raaka-aine rahdata Uruguaista asti. Maaliskuussa 2009 tahdas lopetettiin. Muutaman kk:n päästä sellun hinta oli noussut 40 %, vuoden päästä 90 %.

Tehdas vain piti saada hävitettyä ennen aikaisesti, maksoi mitä maksoi.

Kaskisten kuntaliitosasiassa on samoja piirteitä: Kaskisten yli 200-vuotinen kaupunki pitäisi joidenkin taholta saada pois päiviltä, vaikka Kaskista ei ole edes määritelty kriisikunnaksi.

Mikäli joku valtuutettu ilmoittaa kuntapolitiikkansa agendan olevan kuntaliitoksen edistäminen, niin lähestymiskulma on silloin aika mielenkiintoinen. Sitä voisi verrata lääkäriin, joka sairaalaan pestautuessaan asettaisi tavoitteekseen sairaalan lopettamisen.

Kaskisten kuntaliitoshypnoositilassa oleville voisi olla silmiä avaavaa päästä tekemään Ahvenanmaan maakunnassa 16 kunnan kuntakierros:

Sottunga 92 asukasta, Kökar 231 ja Kumlinge 313 asukasta. Siinä kolme pienintä kuntaa asukasmäärältään. Seuraavaksi suurimmissa neljässä kunnissa asukkaita on alle 500 jne.

Eipä käydä siellä keskusteluja kuntien yhdistämisistä, paitsi yhden osalta sitä ollaan suunnittelemassa: Ahvenanmaan maakuntahallituksella on hurjat aikeet: liittää Sottungan 92 asukkaan kunta johonkin viereiseen kuntaan, ei siis viereisiin, vaan yhteen. Sottungan naapurikuntia ovat Kökar (231), Kumlinge (313), Lumparland (372), Vårdö (451) ja Föglö (peräti 527).

Sottungan ja Kökarin yhdistyessä syntyisi 323 asukkaan suurkunta.

On aina parempi vaihtoehto kunnioittaa kuntalaisten enemmistön mielipidettä kuin olla kunnioittamatta. Kunnan valtuutetun tulee näin merkityksellisessä asiassa noudattaa demokratian periaatetta.

Pilatus kysyi kansalta mitä haluatte? Kansa halusi Jeesuksen ristiinnaulittavaksi. Tuon vaatimuksen toteuttaminen osoittautui ihmiskunnan suurimmaksi ja onnistuneimmaksi valinnaksi. Toteutui demokratia ja mikä tärkeintä: Syntien sovitus. Tuloksena länsimaiset yhteiskuntajärjestelmät ja siinä sivussa kunnan valtuustot.

Tuomo Kangas

Kaskinen