En ole pystynyt unohtamaan!

Kirjoitan tämän kirjoituksen, koska minua edelleenkin harmittaa miten kierosti ja salakavalasti tehtiin Lapväärtin koulun ja Tervahovin erityiskoulun lakkauttaminen.

Silloinen rehtori ja koulutoimenjohtaja Antero Kulonpää teki vuonna 2015 suomenkieliselle koulutuslautakunnalle säästöohjelman, joka sisälsi Lapväärtin koulun ja Tervahovin erityiskoulun lakkauttamisen, vaikka koulujen lakkauttamista ei suoraan mainittu esityslistassa. Kaupunginvaltuusto lakkautti koulut koko RKP:n ryhmän sekä Nina Jolkonen-Poranderin (kesk.) ja Tapani Rentolan (kd.) äänillä.

Lapväärtin koulun ja Tervahovin erityiskoulun lakkauttamisen seuraukset me tiedämme ja tunnemme. Päätös aiheutti erittäin hankalan tilaongelman Kantakaupungin koululle, kun oppilaita oli yhtäkkiä paljon, mutta tilaa heille ja koulun lakisääteiselle toiminnalle liian vähän. Tästä johtuen lasten vanhemmat nostivat julkisen metelin, sivistyslautakunnan budjetista vuokrattiin kolmeksi vuodeksi kalliit kolme konttia koulun pihaan ja vaikea lisärakentamisen rahoituksen hakeminen alkoi. Vasta tänä keväänä viiden vuoden kriisin jälkeen koulutilat ja piha saatiin valmiiksi.

Rahaa on palanut huikeasti enemmän kuin oletettiin säästettävän koulujen lakkauttamisesta. Prosessi on työllistänyt suomenkielistä sivistyslautakuntaa ja kaupungin viranomaisia pitkään ja paljon. Surkeinta on yhä, että lasten, jopa 6-vuotiaan, matka kunnan eteläosista Kantakaupunkiin on päivässä jopa yli kaksi tuntia.

Lapväärtti ja koko eteläinen Kristiinankaupunki tarvitsisi oman suomenkielisen koulun takaisin, niin kuin Härkmeressä on ruotsinkielinen koulu alueen lapsille.

Pekka Eränen

Suomenkielisen sivistyslautakunnan puheenjohtaja

Kaupunginvaltuutettu ja vaaliehdokas (kok.)

Kristiina