Huhut syntyvät, kun ei viestitä

Kaskisten kh:n pj Carl-Gustav Mangs pahoittelee, suorastaan ihmettelee Suupohjan Sanomissa 6.3.2019, että mistä syntyi huhu ja kohu alakoululaisten siirroista mahdollisessa kuntaliitoksessa.

Minä taas ihmettelen, etteikö hän tajua, että tämä ja sata muuta asiaa olisi pitänyt viestiä ETUKÄTEEN jo vaikka vuosi sitten tai viimeistään HETI silloin, kun huhut lähtivät liikkeelle. Viestinnän kultainen ja ensimmäinen sääntö on: viesti ja tiedota ENNEN KUIN kohut syntyvät. Myös kriisiviestinnässä on avainsana nopeus.

Tässä lehdessä 14.3. Mangs edelleen toteaa, että KASKINEN elää yli varojensa. Niin, sitähän ei kukaan vielä tiennyt, mutta taas unohtui kertoa, miksi elää? Sehän on kai koko liitoksen suunnittelun alkusyy (toki voi olla valtapoliittisia ja taktisiakin, mutta antaa niiden olla). Johto pääsee liian helpolla, jos sitä ei laiteta tilille erittäin hyvien vero- ja muiden tulojen tuhlaamisesta. Valtuustot ovat erottaneet kunnanhallituksia pienemmistäkin syistä.

Ei olisi vaikeaa analysoida kulurakennetta, katsoa, että onko liikaa hallintohenkilökuntaa, onko sote-kulujen rakenne ikävä, onko haettu säästöjä naapurikuntien yhteistyöllä, onko ylipäätään tehty mitään? Onko tiedotettu tasapainottamisen tavoitteista ja tuloksista jo muutama vuosi sitten? Tarkastuslautakunnankin mukaan kunnanhallitus ei ole ottanut onkeensa monia kehittämisehdotuksia.

Joka tapauksessa, jos liitos toteutuu, silloin vasta alkavatkin valtavat huhut ja kohut taas liikkua, jos viimeistään siinä vaiheessa ei kuunnella kansalaisia ja aleta viestimään nopeasti, tehokkaasti ja monilla eri tavoilla. Uudelle kj:lle olisi voinut delegoida viestintävastuun – blogeja voi perustaa, some ja digitaaliset välineet antavat runsaasti mahdollisuuksia. Nykyään on muitakin viestintätapoja, kuin kaupungintalolla oleva ilmoitustaulu.

Rafael Hellsten

Hämeenlinna

kaupunginjohtajahakija Kaskisiin 2017