Hyvä kirjoitus Anselmi Kittilältä

Luin (SS 5.12.) Anselmi Kittilän hyvän kirjoituksen ja ehdotuksen Suupohjan alueen kehittämiseen, joka on näivettymässä, jos ei mitään saada aikaan.

Esitän, että Anselmi Kittilä nimetään ”Kunnon suupohjalaiseksi” virallisesti. Vetoan asiassa vielä vanhan Vaasan läänin kansanedustajiin, heillä on vastuu myös Suupohjan alueen kehittämisestä.

1970-luvun alussa, kun öljyn jalostustehdasta oltiin suunnittelemassa Suomeen, koko läänin kansanedustajat olivat mukana. Seitsemällä linja-autolla mentiin eduskuntatalon eteen, ratsupoliisit olivat vastassa. Tavoitteena oli saada öljynjalostamo Kaskisten länsipuolelle Närpiöön, jossa sijaitsee lähellä avomerta 18 metrin luonnon syväväylä.

Kaikkien puolueiden edustajat valittiin eduskuntatalon edessä. Valittu lähetystö meni kauppa- ja teollisuusministeri Grell Teirin puhutteluun k.o. asiasta. Tuloksena oli kuitenkin lohdutuspalkinto, uusi sellutehdas ja 67 maantie saatiin Kaskisiin.

Öljynjalostamon maan hallitus päätti rakentaa Pyhämaan saarelle. Siellä tehtiin jo teitä ja muita valmisteluja, mutta tuli öljykriisi ja koko suunnitelmasta luovuttiin.

Nyt olisi suunnitelmissa taas Suupohjan alue. Biodiesel-tehdas tai muu vastaava työllistävä vaihtoehto, Suupohjan radan peruskorjaus ensisijaisena ja ensiluokan satamat ovat alueella. Yksi vaihtehto olisi Anselmi Kittilän ”Teuva-projekti”.

Itse olen ollut rakentamassa hyvinvointi-Suomea 10–12-vuotiaasta, jatkosodan aikana, olen ollut 80 vuotta työelämässä ja viisi vuotta omaishoitajana.

Kaskinen, 10.12.2018

Unto Nisula, 90 vuotta