Isojoella ollut viitisentoista seurojentaloa

Samalla, kun sulattelen Kodesjärven kyläläisten huikeaa suoritusta rakentaa upea uusi Toukola kökkätyöllä, rupesin miettimään montakohan seuraintaloa Isojoella kaikkiaan on ollut.

Yhteistalo rakennettiin kirkolle 1903, se paloi 1962. Kunta omisti talosta puolet, muistan kun valtuuston 60-vuotisjuhlakokous 1973 lahjoitti kunnan osuuden palovakuutusrahoista uuden talon pesämunaksi.

Mahtaisikohan nyt riittää nuotiopaikan katoksen rakentamiseen.

Vanhankylän soittokunta rakensi nykyisen nuorisoseurantalon kymmenen vuotta myöhemmin (1913). Villamolle tehtiin oma talo 20-luvulla, joka paloi sota-aikana talvella -44. Villamon Aura-Hovi rakennettiin runsas kolme vuosikymmentä palon jälkeen.

Möykyn Pontela on viimeinen ennen sotia rakennettu seurantalo. Myös Lauhan Tahti voidaan tulkita yhdistystaloksi, vaikka onkin paviljonki taikka areena. Viimeisin ponnistus on tietenkin Kodesjärven Toukola, huippusaavutus pitkälle matkalle.

Lisäksi on suunnilleen sama määrä taloja, jotka alun perin ovat olleet muussa käytössä. Niistä ensimmäinen lienee työväenyhdistyksen talo Möksänkujan varrella, tulipalo tuhosi sen 1921, kuten suuren osan kirkonkylää. Seuraava lienee näihin päiviin palvellut Kodesjärven Toukola, purku 2013.

Siiroolle hankittiin 1929 Korpelantien varrelta Saukon talo, mainittakoon, että Mariannen isän elämän alku on sieltä, mutta karijokisena hän syntyi. Talo paloi -44, samana yönä Villamon talon kanssa.

Uudempia hankkeita kyläyhdistyksille ovat Kortteen koulu, Kärjenkosken kylätalo, jossa alun perin ainakin oli koulu, puuvarasto ja käymälät.

Siiroonsarvi entisen koulun markilla on monipuolinen yhdistystila, käsittäen kaksi erillistä koulurakennusta, saunan uimapaikkoineen, valaistun ladun ja lahtisuulin.

Vanhassakylässä on Isoo- ja Pikku-Filppula, viimeksi mainittu on monipuolisessa käytössä. Entisen käräjätalon remonttiin ei ole voimia ollut, onneksi katto on uusittu, jotta historiallisesti arvokas rakennus säilyy.

Kaikkien käytössä olevia saunoja ja uimapaikkoja on tehty lisäksi ainakin Kodesjärvelle, Suojoelle ja Peuralaan. Metsästysseurat ovat kökkineet nykyaikaisia lahtisuuleja ja taukopaikkoja. Monet yhdistykset rakensivat sotien molemmin puolin tanssilavoja, Sarviluomalla oli oikein suuli.

Yllä olevassa saattaa olla puutteita, kirjoittelin tämän lähinnä muistinvaraisesti.

Kiinteistöjen paljous todistaa sen valtavan työmäärän, joka on tarvittu yhteisten tilojen rakentamisessa.

Rakennusten ylläpito vaatii lisäksi vuosittaiset kulut, viimeaikaiset teot luovat uskoa, että ne pysyvät kunnossa ja käytössä myös tulevina vuosikymmeninä.

Tehtävä ei ole mahdoton, kun jokainen tuntee vastuunsa, muutamien tekeminä voimat eivät riitä.

Antti Jaakkola

Vanhakylä