Itsenäisen Isojoen seurakunnan puolesta

Heräsin viime torstaina puoli viiden aikoihin! Tänään on Suupohjan Sanomien päivä? Luen vähän lehden digiversiota ja jatkan sitten unta. Lehdessä kerrottiin Isojoen ja Karijoen seurakuntien yhdistymisestä. Yhdistymissopimus allekirjoitettaisiin jo toukokuussa. Luulin juttua ensin aprillipilaksi, kunnes totesin ettei tänään ole aprillipäivä. Olin ensin hämmästynyt, suorastaan järkyttynyt. Uni ei tullut enää silmään.

Isojoen seurakuntaa ollaan myymässä pikavauhtia antamatta menneiden sukupolvien työlle mitään arvoa? Isojoesta tuli Lapväärtin seurakunnan kappeliseurakunta 1732 Ruotsin kuninkaan Fredrik I käskykirjeellä, mutta se ei pitkään tyydyttänyt isojokisia. Haluttiin oma seurakunta. Hakemuksia lähetettiin tuomikapituliin, mutta aina anomus hylättiin. Isojokiset eivät antaneet periksi. Viimein yritykset palkittiin . Isojoesta tuli itsenäinen seurakunta Keisari Aleksanteri II mahtikäskyllä loppuvuodesta 1855. Isojoen kunta perustettiin 1868. Seurakunnalle jäi hengelliset asiat ja kunnalle maalliset asiat. Tällaiset olivat tuntemukseni viime torstaina. Uskon että monen seurakuntalaisen tuntemukset olivat samankaltaisia?

Olin viime vuoden maaliskuussa mukana kolmessa eri tilaisuudessa Piispan vieraillessa Isojoella. Halusin tietää miten seurakunnalla menee ja mikä on seurakunnan taloudellinen tilanne. Piispa kertoi huolensa seurakunnan jäsenmäärän laskusta ja sen vaikutuksesta talouteen. Piispa ei ehdottanut seurakuntien yhdistymistä vaan yhteistyötä Suupohjan seurakuntien kesken. Isojoen seurakunta omistaa metsää noin 1000 hehtaaria, lisäksi seurakunnalla on kassavaroja ja sijoituksia. Rakennukset ovat hyvässä kunnossa ja seurakunta on velaton. Eikö näillä eväillä seurakunta pysty yhdessä muiden seurakuntien kanssa järjestämään palveluja? En ole saanut selville mitä tämä yhdistäminen tarkoittaa? Mitä hyötyä siitä on?

Nyt kaikki puolustamaan itsenäistä seurakuntaa. Tulkaa kuulemisiin kertomaan oma kantanne yhdistymisestä. Nyt on toimittava, se on myöhäistä kun nuija on kopahtanut pöytään!

Erkki Syväoja

Isojoen seurakunnan jäsen yli 65 vuotta