Jäävätkö taidot vajavaisiksi?

Kristiinan aikuisten hoitoalankoulutus alaa vaihtaville: Monimuotokoulutuksessa on lehden mukaan etäopetusta yhtenä arki-iltana ja lähiopetusta lauantaisin. Se on todella vähän, vaikka itse opiskelee siinä välillä työn ohessa sen minkä sitten ehtii.

Jos ajatellaan, että lähihoitajaksi opinnot kestävät kolme vuotta koulun penkillä. Hoiva-avustajaksi ei vaadita niin paljon. He siivoavat, pesevät pyykkiä, auttavat ruoanlaitossa, asukkaiden syöttämisessä/pesemisessä/ulkolussa/viriketoiminnassa eli välillisissä tukipalvelutehtävissä, ei hoiva- eikä hoitotyössä.

Mitäs sitten lähihoitajan tehtävät? Ne ovat paljon laaja-alaisemmat. Esimerkiksi tukea asiakkaan toimintakykyä kuntouttavalla työotteella, haavainhoidot (säärihaavat), ontelo ym. katetroinnit, peg-letkuruokinta, avanteen hoito, diabeteksen hoito, lääkehoito, joka on iso osa lähihoitajan työstä. Hygienian hoidossa avustaminen, monipuoliset vuorovaikutustaidot niin asiakkaaseen ja omaisiin. Asiakkaan tilan jatkuva seuranta ja kirjaaminen siitä. Saattohoitotilanteet, erilaisten nosturien käyttö ja muiden siirtovälineiden turvallinen käyttö, copd-asukkaan hoito ja paljon muuta. Tässä vain pintaraapaisu lähihoitajan työstä.

Tuolla opetuskaavalla jos opetetaan, jäävät taidot vajavaiseksi. En uskaltaisi omaistani heidän hoitoon viedä.

Hoitaja