Kaapataanko Kaskinen RKP:n toimesta?

Vastaus 12.6.2019 Suupohjan Sanomissa olleen Kaskisten RKP:n kirjoitukseen pj. Tor Nygård ja varapj. sekä valtuustoryhmän puheenjohtaja Catharina Skur.

Jos Kaskisissa menee niin huonosti kuin Kaskisten RKP:n puheenjohtaja ja vapapuheenjohtaja väittävät, niin kysymys kuuluu: mikä on RKP:n poliittinen vastuu siitä, miten kaupunki on päästetty velkaantumaan kerrotulla tavalla?

Sama kysymys Kaskisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl Gustav Mangsille sekä vasemmiston pj. Mirja Högstrandille, olettehan jo vuosia mukanaolleina ja etenkin viime aikoina vastustaneet uudistuksia itsepäisesti ja samalla edistäneet kaupungin velkaantumista ajamalla liitosasiaa jääräpäisesti välittämättä kaupungin rappiotilasta ja puuttumalla siihen oikealla asenteella.

Myöskin selvitysmies Göran Hongan raportti oli maalailtu varsin lavealla pensselillä ja Närpiö-myönteisesti: esimerkiksi ikärakenne yli 64-vuotiaitten kohdalla Närpiössä on 32,7 % eikä kuten Hongan raportissa 24,8 %.

Näinollen en ymmärrä mitä hyvää on tulossa liitoksen myötä kun lehtikirjoituksessa RKP:n toimesta mainitaan 1 000 kaskislaista veronmaksajaa, jotka eivät pysty rahoittamaan nykypäivän hallintoa. Esimerkiksi Kaskisten verokertymä on 5 000 euroa per henkilö/teollisuus ja vastaava luku Närpiössä on 3 200 euroa per henkilö/teollisuus. Miksi siis liittyisimme Närpiöön? Lehtijutussa mainittu kuntaliitos on hyödyllisempi Närpiölle kuin Kaskisille. Tämä näyttäisi olevan röyhkeä ja selvä kuppaus RKP:ltä.

Oli maininta myös matalammista hallintokustannuksista, joka tietäisi että koulu-, terveyskeskus- ym. palvelut keskitettäisiin Närpiöön, toisin sanoen näille palveluille tulisi Kaskisissa lappu luukulle ja asukkaat ohjattaisiin Närpiöön.

Kaskisten RKP:lle: turha enää itkeä Metsä-botnian perään kun tilalla on uusi, moderni tuotantolaitos. Mennyttä on turha haikailla, nyt katse eteenpäin ilman liitosta. Kaskisilla on kyllä tulevaisuutta kun asiat hoidetaan oikein. Sen osoittaa jo verokertymä per asukas. Kannattaa pitää mielessä, että Närpiön verotuotto on pitkälle negatiivinen johtuen elinkeinorakenteesta, joka on maa-, metsätalous- sekä kauppapainotteinen 76,5-prosenttisesti. Nämä alat tarvitsevat paljon julkista eli veronmaksajien maksamaa rahaa valtion budjetista. Vielä kun moititaan, että Kaskisten ikärakenne on eläkeläisvoittoinen, ei pidä unohtaa, että pääosa Kaskisten eläkeläisistä on vientiteollisuuden palveluksessa olleita ihmisiä ja maksaneet eläkkeensä eläkerahastoon, joka on tällä hetkellä yli 200 miljardia, eli näin ollen nämä eläkeläiset eivät käytä valtion budjetista eläkkeisiinsä eroakaan.

Me allekirjoittaneet ainakin kannatamme itsenäistä Kaskista, joka on harvinainen persoonallinen puukaupunki ja Selkämeren helmi.