Kaikkien kaupunginjohtaja?

Minä ja monet muut olemme pettyneitä kaupunginjohtaja Mila Segervallin puoluejäsenyyden jatkumiseen.

Syksyn kyläkierroksella Lapväärtissä sain hänestä hyvän kuvan kaikkien kristiinalaisten kaupunginjohtajana. Nyt en ole enää varma asiasta.

Ennen valintaansa haastattelussa (SS 5.4.) hän sanoi pitävänsä hyvänä vaihtoehtona jättää puoluekirja pois. ”Kaupunginjohtaja on puolueeton, jonka tavoitteena on kaupungin paras”, hän totesi.

Voimmeko luottaa kaupunginjohtajaamme yleensäkin ja hänen puolueettomuuteensa, kun hän rikkoo jo ensimmäisen – vaikkakin puolinaisen – lupauksensa? Miten käy tulevien lupausten?

Kuinka puolueetonta on hänen asioiden valmistelunsa, ja antaako hän puoluesidonnaisuutensa ja RKP:n painostuksen vaikuttaa siihen ja muuhun työhönsä?

Segervall perustelee jäsenyytensä jatkumista RKP:ssä sillä, että kaikilla on vapaus olla mukana yhdistystoiminnassa (SS 12.12.). Toisaalta hän sanoo, ettei ole ollut aktiivinen puoluetyössä sen jälkeen kun hänet valittiin kaupunginjohtajaksi.

Puolueita ei voi verrata mihinkään muihin yhdistyksiin, kuten urheiluseuroihin, marttoihin, zonta-naisiin tai muihin. Puolue on poliittinen järjestö, joka sitouttaa jäsenensä toimimaan puolueen päämäärien ja päätösten mukaisesti.

Segervallin sanonta ”...olla mukana...” tarkoittaa juuri sitä, että hän osallistuu tai aikoo osallistua RKP:n toimintaan ja sitouttaa itsensä siihen.

”En ole ehtinyt miettiä asiaa”, hän sanoo (SS 12.12.) perustellen uuden työn moninaisilla kiireillä. Varmasti kiirettä ja paljon opittavaa onkin ollut.

”Istu alas ja anna kiireen mennä ohi”, on vanha sanonta. Tämän neuvon antaisin kaupunginjohtajallemme; istahtaa miettimään asioita. Onko puolueen jäsenyys ja siitä riippuvuus tärkeämpää kuin uskottavuus ja kaikkien kaupunkilaisten luottamus? Toivon, että viimeksi mainittu. Mutta luottamus ei synny itsestään. Se on ansaittava.

Seppo Kuusinen

päätoimittaja emeritus

Lålby