Kaksi kieltä ja lisää asuntoja

Kristiinan kansalaisopiston kansalaispaneelilla on ollut syksyn ensimmäinen istunto.

Paneeli on sitä mieltä, että Härkmeren koulusta pitää tulla kaksikielinen. Eteläisimmän kaupunginosan suomenkielisten lasten koulumatka keskustaan on liian pitkä. Sen lisäksi koululaisten on saatava mahdollisuus oppia molemmat kielet luonnollisella tavalla.

Kansalaispaneeli on tyytyväinen, että Sairaalanmäen Selkämeren terveys toimii varsin hyvin. Kaupungin tekninen virasto toimii tällä hetkellä Sairaalanmäellä, mutta se voisi muuttaa entisen hoivakoti Ulrikan tyhjään taloon Itäpuolen sillan kupeessa.

Konsulttitoimisto Rambollin luonnos 14 hehtaarin Sisäsataman rakennussuunnitelmasta synnytti ehdotuksia muun muassa yleisestä kävelykadusta rantaan, laskusillasta Varvinmäen ja Sisäsataman välillä, ja että suunnitellut kerrostalot siirretään laiturilta pois tai niitä ei rakenneta ollenkaan. Pienyrittäjä, joka monta vuotta on toiminut Sisäsatamassa, haluaa jäädä sinne.

Suunnittelija käsittelee lausunnot ja esittää syksyn aikana uuden ehdotuksen, joka myös lähetetään lausuntokierrokselle. Kaupungin suunnittelujaoston puheenjohtaja haluaa, että suunnittelutyö tehdään loppuun mahdollisimman nopeasti. Yksityiskohtainen suunnitelma pitäisi olla valmis ensi vuonna.

Sisäsatamassa on suoritettu kolme maaperätutkimusta: Taratesten tekemä vuonna 2016, sekä Rambollin tekemät vuosina 2019 ja 2021. Ne paljastivat kiellettyjä myrkyllisiä aineita kuten dioksiinin, furaanin, PAH-yhdisteet ja maaöljyhiilivedyt. Rambollin mukaan puhdistaminen ei ole kiireellistä, jos aluetta edelleen käytetään kuten nyt.

Jos sisäsatamasta tulee asuinalue, tarvitaan lisää maaperätutkimuksia ja -analyysejä. Sen jälkeen saastunut maaperä on kuljetettava pois. Yksityiskohtaista suunnitelmaa ei voida hyväksyä ennen kuin näin on tapahtunut.

Jää nähtäväksi kuinka kauan se kestää ja paljonko se maksaa.

Sillä välin on syytä kartoittaa ja hyödyntää vapaiden tonttien ja asuntojen tarjontaa kaikkialla Suur-Kristiinan alueella.