Karhusaaren öljyluolan kunnostaminen etenee

Rakennus- ja kunnostustyöt Alfa oil oy:n öljyterminaalissa etenevät oletetun aikataulun mukaisesti. Vuodenvaihteen jälkeen alkaa putkiston rakentaminen ja siihen liittyvien venttiilien asennus. Tavoitteena on tehdä terminaalista moderni ja turvallinen niin käyttäjilleen kuin ympäristöllekin.

Julkisuudessa on pohdittu yhtiön liiketoiminnan mielekkyyttä. Maailmanlaajuinen öljyntuotanto ja kysyntä ovat noin 15 miljoonaa kuutiota vuorokaudessa. Eli joka päivä kulutetaan öljyä noin 40-kertainen määrä kuin mitä Karhusaaren varastoon mahtuu. Yhtiön liiketoiminta ei perustu riskinottoon öljymarkkinoilla, sen riskin ottavat yhtiön asiakkaat jotka säilyttävät öljyä luolassa.

Säilytettävien tuotteiden arvonnousu tai arvonlasku ovat siis asiakkaidemme voittoja tai tappioita. Öljykaupan markkinalogiikassa välivarastointi on yksi öljyn maailmanmarkkinahintaan vaikuttava toimintamuoto, siinä öljy eroaa vaikkapa meijerituotteista, jossa logistiikkaketju lypsyjakkaralta kahvimukiin on melko virtaviivainen.

Puhuttaessa öljystä ei voida koskaan ohittaa tai vähätellä luontoa ja sen merkitystä. Siksi yhtiö on hankkinut Pohjanmeren haastaviin oloihin suunnitellut öljypuomit satamassa jo ennestään olevien puomien lisäksi. Hankittu kalusto on vastaavaa kuin mitä Porvoon jalostamon satamassa käytetään. Henkselit ja vyö – ratkaisu on pieni hinta siitä varmuudesta joka niillä saavutetaan. Ja on siis yhtiönkin toive että investoinnit öljypuomeihin ja öljynkeräimiin osoittautuisivat ”turhiksi”, eli että niitä ei tarvitsisi koskaan käyttää tositilanteessa.

Satama varustellaan myös erittäin suuritehoisella palokalustolla, joka tulee olemaan myös paikallisten pelastuslaitosten käytettävissä.

Pvo on ollut hyvä kumppani Kristiinankaupungille ja sellaiseksi myös me haluamme Pvo:n jalanjäljissä. Yhtiön kotipaikan siirto Kristiinankaupunkiin tullaan rekisteröimään vuoden 2019 alussa – olemme siis mukana rakentamassa kaupungin tulevaisuutta veronmaksajana ja työnantajana.

Olemme hyvin kiitollisia kaikille sidosryhmille siitä, että Citta slow on virkeä ja tulevaisuuteen kurkottava kaupunki, jossa ymmärretään että investoinnit ovat tärkeitä alueen dynamiikalle – ilman investointeja ei ole työpaikkoja ja ilman työpaikkoja nuorilla tulevaisuuden tekijöillä on hyvin vähän syitä jäädä sijoilleen rakentamaan kaupungin tulevaisuutta.

Rauno Väisänen

Alfa oil oy