Kaskinen ja Närpiö yhteen?

Monisatavuotisen kaupunkihistorian omaava Kaskinen liitettäisiin monisatavuotisen maalaiskuntahistorian omaavaan Närpiöön? Närpiö on nyt muutaman vuoden vasta ehtinyt olemaan kaupunki.

Kaskinen ei ole mikään kriisikunta, joita niitäkin Suomessa on ja senkaltaiset kunnat, ovatkin silloin aivan eri tilanteessa. Kaskisissa on hyvät jatkuvat verotulot ja muutenkin taloudellinen tilanne kuntalaista kohden ei Närpiölle häpeä.

Ikärakenne on Kaskisissa ongelma, ainakin toistaiseksi. Lisäksi kaupunkilaisille ovat mielellään jotkut halunneet jakaa ymmärrystä, että emme pärjää yksin.

Kaskisissa on valtava etu siinä, että väestö asuu käytännössä parin kilometrin sisällä, tästä seuraa, että lähes kaikki peruspalvelut ovat vartin kävelyn päässä. Totta kai on olemassa kuitenkin tarpeita tehdä yhteistyötä isompien kuntien kanssa, tiettyjen palvelujen saamiseksi.

Tosiasia on, että Kaskisilla on Botnian loppumisen jälkeen ollut vaikeampaa ja taloudenpidossa ja tietyissä investoinneissa virheitä on vuosien varrella tehty. Tätä ei kuitenkaan kannata jäädä pillittämään, tärkeintä on oppia tehdyistä virheistä ja päästä pois sinisilmäisyydestä.

Itse asiassa virheet voivat kääntyä eduksi. Muuan Seppo Räty on tästä hyvä esimerkki. Hän kompuroi ja kaatui naurettavan näköisesti Rooman MM-kisoissa vuonna 1987 ensimmäisessä heitossaan, joka kantoi noin viisi metriä. Kuitenkin hän voitti lopulta tuon kilpailun ja mestaruuden.

Kaskisten nevanylitys on kestänyt pitkään, mutta se ei voi kestää loputtomiin – se toinen nevanranta ja kova kantava maa on lopulta tulossa vastaan.

Itsenäisyys on kunnan suurin saavutus ja sen luovuttaminen suurin tappio. Luopuminen itsenäisyydestä on aivan käsittämätöntä muussa kuin taloudellisessa konkurssitilanteessa. Eihän pallopelissäkään häviöllä oleva joukkue ehdota pelin lopettamista kesken pelin, vaan se pelataan loppuun asti. Äskettäin pelatussa jääkiekon MM-finaalissa Suomi joutui häviölle Kanadalle alussa – olisiko pitänyt lopettaa yrittäminen?

Kaskisten ja Närpiön kuntaliitoksen voisi ymmärtää silloin, mikäli uuden kunnan nimeksi tulisi Kaskinen ja tähän uuteen kaupunginvaltuustoon saisi paikan, ainoastaan yksi närpiöläinen sikäläisestä taajamasta, muut tulisivat Kaskisista. Kaskisten liittymisessä Närpiöön tilanne olisi päinvastainen ja jokaisen pitäisi ymmärtää mitä se merkitsisi kaskislaisille.

Nyt naurahdetaan em. esimerkille, jossa kuntaliitoksessa toteutuisikin Kaskinen!

Silloin pitää nauraa myös maamme nykyiselle hallituskoalitiolle, jossa ”demokratia” toteutettiin vasemmistohallituksella, vaikka porvarit voittivat 60-40!

Aika on Kaskisten puolella. Jatkuvassa identiteettikriisissä oleva ja niittokoneöljynnotkea Keskusta, ajaa pienten kuntien selviytymistä jatkossa, tulossa on jonkinlainen ”sote” jo ehkä parin vuoden päästä.

Tämä on toisaalta aika huvittava asia, koska Kaskisissa ei ole ollut keskustalaista poliitikkoa vuosikymmeniin.

Eli äänestäkää ihmiset syksyllä Kaskisten itsenäisyyden säilyttämisen puolesta! En usko, että näin pienessä kaupungissa monikaan poliitikko voi sen jälkeen kävellä teidän mielipiteenne ylitse. Ja kiitos niille yhdeksälle, jotka näytitte esimerkkiä syksyn suunnasta.

Hyvää kesää kaikille kaskislaisille.

Tuomo Kangas

Kaskinen