Kaskisten arvokas itsenäisyys ja kansanvalta

Tunnustus ja syvä kumarrus kansanvaltaa ja sen mielipidettä kunnioittavalle Kaskisten kaupunginjohtajalle, sellaisia alkaa nykyään olla onneksi yhä enemmän.

Hämmästelijöille, kuten kaupunginhallituksen puheenjohtajalle tiedoksi, että kuntalain 410/2015, 106 §:n mukaan esittelijällä eli vaikka kaupunginjohtajalla on yksiselitteinen oikeus eriävään mielipiteeseen, jos hänen kantansa ei tule lopulliseksi päätökseksi. Viranhaltijoille on annettu valtaa ja velvoite käyttää sitä, ainakin lain mukaan.

Jos liitos toteutuu, silloin aikakirjoihin jää viimeiseksi johtajaksi demokratiaa arvostava ryhdikäs nainen. Toivon Nikanderille hyvää jatkoa sellaisissa kunnissa, joissa hallinnossa vielä arvostetaan perinteistä itsehallintoa ja kansanvaltaa.

Sen sijaan Carl-Gustav Mangsin (kh. pj.) kommentit ja hämmästelyt kaupunginjohtajan toiminnasta (Yle Svenska 7.11.2019) ovat kummallisia, samoin erittelyt siitä, kutka saavat sanoa ja mitä. Ovatko edelliset johtajat olleet talutusnuorassa, joten itsenäinen ajattelu häiritsee?

Niin, jos liitos toteutuu moniarvoisen politiikan tekohan loppuu ja puolueet edustajineen häviävät RKP:tä lukuun ottamatta. Kumma ettei ole edes itsesuojeluvaistoa useimmilla poliitikoilla. Samoin Suomen oloissa korkea äänestysaktiivisuus on katoava muisto.

Liitos toteutuessaan on laillinen päätös, mutta se ei ole kunnialla eikä huolella tehty. Kaikista surkein osuus on Göran Hongan asiantuntematon panos ja kelvoton sopimus. Samalla rahalla olisi ollut saatavissa varsinaisia kuntakonsultoinnin ammattilaisia. Vero- ja valtionosuusarviot tulevaisuudesta puuttuvat ja erityisesti yhteisen talouden yllättävätkin haasteet ja muutoskustannusten erittelyt.

Tärkein asia: Kaskinen ei ole kriisikuntaa lähelläkään, hieman holtiton taloudenpito saa ja saisi kyllä jatkua vielä monta vuotta taseen ylijäämän turvin, ei valtio ahdista. Silloin olisi aikaa vielä miettiä ja ITSE yrittää karsia kulut. Sen jälkeen voisi vaikka ottaa älykkäämmällä tavalla liitokset esille ja tähdätä laajemmalle kuin itänaapuriin.

Kertauksena: Närpiö on kehittyvä kaupunki (VBL 24.9.2019), joten sen menot kasvavat ja tulojen arviointi on vaikeaa ja muutenkin on kiirettä. Silloin ei ole aikaa pienen Kaskisen asioihin ja ihmisiin, miksi sitä esimerkiksi ei ole ennakoitu?

Närpiö saa toki maata ja metsää, mutta ei ihmisten asioihin enää voi riittää mielenkiintoa. Erinomaiset vakaat verotulot (myös yrityksiltä) kelpaavat kuitenkin.

Onko Närpiö muka reilumpi sanelija kuin valtio (siis ei vielä uhkaa), vai olisiko helpompi tehdä itse vaikeatkin päätökset?

Rafael Hellsten

Hämeenlinna