Kaupungilta laiton tuki yhteisyritykselle

Pörssiyhtiö Pihlajalinnan pääosin omistaman, yhteisyritys Selkämeren terveyden ei tarvitse maksaa vuokraa Sairaalanmäellä käyttämistään tiloista tänä vuonna. Kristiinan yhdyskuntarakentamisen lautakunnan mielestä se on ”kokonaistaloudellisesti järkevintä”. Muussa tapauksessa kaupungin pitäisi palauttaa tilojen remontointiin saamansa 109 000 euron arvonlisäverohyvitys.

Pihlajalinna omistaa Selkämeren terveydestä 75, Kristiinankaupunki 17,5 ja Vaasan sairaanhoitopiiri 7,5 prosenttia.

Kaupungin ja Pihlajalinnan välinen vuokrasopimus astui voimaan vuoden alussa. Sen mukaan yhteisyrityksen tulisi maksaa 4 182 neliön tiloista käypää vuokraa.

Nyt lautakunta haluaa muuttaa sopimusta, vaikka yhteisyritys tuskin on aloittanut toimintansa.

Kuinka käy muiden yhteisyritykseen liittyvien kaupungin ja Pihlajalinnan sopimusten? Pidetäänkö niistä kiinni, vai aiotaanko niissäkin antaa periksi?

Liiketilojen käypä vuokra Kristiinassa on noin 10 euroa neliöltä, joka yleensä sisältää lämmön, kiinteistön kunnossapidon ja kiinteistövakuutuksen. Vuokralaisen puolestaan pitää maksaa vesi- ja sähkölasku sekä tilojen siivous.

Yhteisyrityksen käyttämien tilojen käypä vuokra olisi noin 42 000 euroa kuukaudessa eli noin 500 000 euroa vuodessa.

Miten voi olla ”kokonaistaloudellisesti järkevintä” luopua puolen miljoonan euron vuokratuloista, jotta vältyttäisiin 109 000 euron liikevaihtoveron palautukselta. Lisäksi annettaisiin vesi ja ehkä sähkökin ilmaiseksi.

Kyseessä on vähintään 400 000 euron suora tuki, josta Pihlajalinna hyötyisi 75 prosentin omistuksensa suhteessa runsaat 300 000 euroa.

Olen joskus ehdottanut, että kaupunki rakentaisi vastaanottohallin, jossa uudet yritykset voisivat aloittaa toimintansa. Ne maksaisivat tiloista asianmukaisen vuokran, ja rakentaisivat käyntiin päästyään omat tilat.

Ehdotukseni on tyrmätty esimerkiksi sillä perusteella, ettei kaupunki voi tukea jotain yritystä, koska tällöin muut yritykset joutuisivat eriarvoiseen asemaan.

Yhteiskuntarakentamisen lautakunnan ehdotuksessa on kyse lähes samasta asiasta. Paitsi että tilat luovutettaisiin korvauksetta.

Päätös on siksi lainvastainen, kuten Kristiinan entinen elinkeinoasiamies Börje Lång toteaa oikaisuvaatimuksessaan. Hän vetoaa kunnallislain 130. pykälään, ja edellyttää, että ulkopuolisen arvioitsijan on arvioitava tilojen käypä vuokra.

Seppo Kuusinen

Lålby