Käytätkö jyrsijämyrkkyä varomattomasti?

Nämä ns. uuden polven myrkyt sisältävät alfakloraloosia: Pasta 4 %, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express. Suomessa on vahvistettu jo useita alfakloraloosin aiheuttamia lemmikkieläinten kuolemia, kuten muuallakin Euroopassa. Muutokset myrkkyjen ohjeteksteihin ovat tulollaan: ne eivät ole antaneet riittävän vahvaa varoitusta vaaroista.

Tuotteita ei saa levittää sellaisenaan mihinkään ulos tai rakennusten ympärille. Myrkkyyn kuolleita jyrsijöitä ei saa tietenkään heittää luontoon vaan ne on laitettava kannelliseen jäteastiaan. Viitteitä siitä, että ihmiset käyttävät huolimattomasti ylipäätänsä myrkkyjä, löytyy linnustosta valitettavasti. Myrkkyjä on käytettävä sisätiloissa ja syöttilaatikoissa. Fiksu tapa on ilmoittaa naapurustolle jyrsijöiden hävittämisestä. Myrkkyä saaneet jyrsijät ovat myrkyllisiä myös lasten käsittelyssä!

Jyrsijämyrkyistä vain hiirten hävittämiseen tarkoitetut myrkyt ovat nykyään tavallisille kuluttajille sallittuja. Muu haittaeläinten hävittäminen kuuluu ammattilaisille. Erikseen säännellään sitä, miten toimitaan, mikäli toimialan vuoksi on tarvetta massiivisempaan jyrsijöiden hävittämiseen. Tässä oli tietenkin vain pääpiirteittäin asiasta. Informaatiota löytyy ja kysyvä ei tieltä eksy: tietämättömyyteen ei voi vedota.

Jaana Tammi

Kaskinen