Kello käy edelleen Kaskisten kaupungissa

Tämä on meidän oma kaupunkimme, jonka tahdomme antaa myös jälkipolville, me jotka niin tahdomme ja haluamme se onnistuu. Kaskisten kaupungin yhtenäinen kaupunkikuva antaa hyvän käsityksen siitä, miten puukaupunki aikoinaan oli rakennettu. Vanhassa kaupungissa on 1700-luvulta peräisin oleva säännöllinen ruutuasemakaava ja monia kauniita peruskorjattuja puutaloja. Perustamisvuosi oli 1785, eli kaupunki on ollut kartalla noin 435 vuotta, joka on pienelle saarelle usean sukupolven matka.

Valtuutettu Piira (ja ”apuhenkilöt” Suupohjan Sanomissa 9.4.) ei ole vieläkään ymmärtänyt demokratian tarkoitusta, vaikka on istunut useita kausia hallituksessa ja muissa haluamissaan instansseissa. Olisi vuosia sitten pitänyt kirjoittaa näitä jälkiviisaan ajatuksia sekä tehdä jotakin.

Siinä ovat oikeassa, että tappiota on tehty pidempään. Hyvin on hoideltutalousasiat ja jätetty esim. poistot kirjaamatta tilinpäätöksiin. Nyt kirjataan niitä, jotka olisi ollut hyvä kirjata jo viime tilikaudella pois – nämä näkyvät alijäämässä, vaikkeivät olekaan setelirahaa.

Piirahan oli yrittäjä eri aloilla, mutta millä tuloksella? Onko hänestä tarttunut jotain Kaskisiin? Tämän voi arvata jo siinä, hän että olisi lahjoittamassa kaupungin vieraan hoitoon nostaen kädet pystyyn. Ei pohjalainen saa olla näin periksi antava vastuksen tullessa eteen, vai mitä? Sehän on myönnetty, ettei itsenäisyys ole mikään lahja vaan se on ansaittava, vaikka kipuja tuleekin.

Rakennusten kunto/ korjausvelka on jäänyt vuosikausia hoitamatta. Tästä voi vain syyttää edellisiä viranhaltijoita, jotka puolestaan syyttävät paikkojen menneen viimeisten kahden vuoden aikana nykyiseen kuntoon, joka ei todellakaan pidä paikkaansa.

Muutamat virkamiehet ovat löytäneet poikkeamaa esim. sisäilman laadussa, mikä on tullut maksamaan meille paljon ja maksaa edelleen. Kirjasto pantiin juuri kiinni sisäilmaongelman vuoksi (pätevän sivistysjohtajan aloitteesta), ja nyt palvelut onkin hyvä ostaa ulkopuolelta kirjastoauton palveluna ja säästöä tulee.

Miten luulette vaikuttavan viranhaltijoihin kohdistuvat hyökkäykset niin monissa kokouksissa sekä puheissa, jopa heidän sananvapauteensa on joku puuttunut? Tämä kohdistuu kaupunginjohtajaan ja tekniseen johtajaan erityisesti. Tässähän on kyse ajojahdista ja henkisen kantin mittaamisesta, mihin on puututtava kovalla kädellä. Ongelmana taitaa vain olla se, että he ovat itsenäisen Kaskisen puolella olleet virka-aikansa.

Mitä tulee poliittisiin ryhmiin saarellamme, niin tulee pakostakin mieleen, että onko RKP kuihtunut nykyään Kokoomuksen apupuolueeksi, joka on ymmärtääkseni paikallinen osasto? Juuri RKP:n luulisi olevan itsenäisyyden puolustaja. Liitoksista on puhuttava leveämmille laitumille, jos meillä tarvetta tulee, mutta silloin myös meidän oma etumme tulee huomioida.

Tässä muutama miete ajatuksiin ja jos yhdessä tehdään tarvittavat muutokset, niin hyvä tulee ja jalkakin saadaan kuntoon. Jarrumiehiä ei tarvita kuin junassa.

Jarmo Tarkka

itsenäinen Kaskinen

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Oikaisu mielipidekirjoitukseen 30.4.2020: Jarmo Tarkan mielipidekirjoituksessa (SS 23.4.2020) kerrottiin virheellisesti, että Kaskisten kirjasto on laitettu kiinni sivistysjohtajan aloitteesta. Kirjasto on suljettu valtioneuvoston linjauksen vuoksi, aluehallintoviraston määräyksestä. Käytännössä kirjasto on siis kiinni koronatilanteen takia.