Kilistelyä lapojen välkkeessä

Suupohjan Sanomien pääkirjoituksessa 12.6. ”Ei ydin-mutta tuulivoimaa” arveltiin, ”...etteivät ainakaan merenranta-asukkaat tai siellä kesämökkinsä omistavat ole innostuneita kymmenistä, yli satametrisistä, osin pyörivistä rakennelmista. Kukaan ei sellaisia tietenkään halua oman mökkirantansa maisemiin”.

Tiedoksi toimittajalle, että mikään yhtiö ei enää vaivaudu rakentamaan noin pieniä tuulivoimaloita, joita näkee esimerkiksi Eurooppatie 8:n varressa. Suomeen suunnitellut uudet maatuulivoimalatkin ovat jo napakorkeudeltaan 180-metrisiä, ja siihen päälle lapojen pituus on 100 metriä. Tällainen hanke julkistettiin viimeksi muutama päivä sitten Loviisan Tetomissa, ja Pohjois-Suomessa ja länsirannikolla vastaavia 300-metrisiä hankkeita on lukuisia. Eikä niitä kovin kauas merelle rakennettaisi, se kun tulee kalliiksi.

Voi vain kuvitella kuinka mukavaa ranta-asukkaiden on killistellä lapojen välkettä ilta-auringossa ja kuunnella voimaloiden humahtelevaa jyminää yöaikaan. Eikä kukaan enää ole halukas ostamaan mökkejä tuollaiselta paikalta, ellei sitten hintaa tiputeta vähintään puolella. Tämähän on jo nähty muun muassa Merikarvialla (Ilta-Sanomat 4.5.2019).

Kalevi Nikula

Fm, yhteiskuntasuhteiden johtaja

Tuulivoima- kansalaisyhdistys ry