Kirkonpihojen hakkuista

Karijoen hautausmaalla tehdyt hakkuut ovat herättäneet Suupohjan Sanomissa keskustelua. Kuulostaa siltä, että Karijoki on seurannut Kristiinankaupunkia yleisessä pikkukaupunkeja vaivaavassa trendissä, jossa huijarifirmat käyvät puhdistamassa kirkkomaat ja puistot kaikesta arvopuusta.

Asianosaisille uskotellaan, että puut ovat vaarallisia ellei niitä kaadeta kokonaan pois. Läpivalaisukuvalla todistellaan, että puiden sisällä esiintyy lahoa. Tosiasiassa puun keskiosan lahoaminen kuuluu puun luonnolliseen kehitykseen ja esimerkiksi tammi voi vielä täysin onttonakin seistä satoja vuosia. Lahokammo on metsäteollisuuden ihmisiin iskostama ajatus.

Tekosyiden turvin kaadetaan häikäilemättä myös täysin terveitä puita. Esimerkiksi Lapväärtissä, kaatuneiden muistomerkin ympäriltä kaadettiin priimakuntoisia 120-vuotiaita kuusia. Ne olisivat luultavasti seisseet vaaraa aiheuttamatta ainakin toiset 120 vuotta. Muistomerkki häpäistiin ja se romahti maan sisään kun sen alla ollut juurakko kuoli.

Toisinaan voi puu todellisuudessakin muodostaa vaaran. Puun täydellisen poistamisen tulisi kuitenkin olla vasta viimeinen vaihtoehto. Hyvin hoidetuissa puistoissa katkotaan puista yksittäisiä oksia, tai sitten puuta lyhennetään latvasta. Toimenpiteet tulisi suunnitella jokaisen puun kohdalla erikseen, tarkkaan harkiten, idylliä ja vainajien hautarauhaa kunnioittaen.

Paavo Sallinen

Vasemmistoliitto

Kristiina