Koulutus ratkaisee – nyt ja tulevaisuudessa

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n (2021) mukaan laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus vetävät puoleensa lapsiperheitä, jotka ovat edellytys sille, että kunta säilyy elinvoimaisena. Ja juuri näinhän se on!

Isojoen raitilla tekemäni tutkimuksen mukaan isojokiset lapsiperheet ovat tyytyväisiä kunnassa toteutettavaan varhaiskasvatukseen, perusopetukseen sekä kunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin lapsille ja lapsiperheille. On ollut hienoa kuulla, että kuntalaisten mielestä Isojoella panostetaan lapsiperheisiin. Keskusteluista on voinut aistia sen, että meillä Isojoella lapset ja nuoret kohdataan suurella sydämellä, heitä kuunnellaan – ja ennen kaikkea ollaan läsnä. Tästä syystä olen ehdottomasti sitä mieltä, että koulutuksen ja varhaiskasvatuksen laatu on turvattava kaikissa olosuhteissa, sillä lapsiin ja nuoriin kohdistuvat asiat eivät ole oikea säästämisen kohde kunnissa.

Pienillä paikkakunnilla keskustelut etenevät useasti kysymykseen siitä, miten nuoret saataisiin jäämään paikkakunnalle; tai miten lapsiperheitä saataisiin muuttamaan muualta ”meille”. Valmista reseptiä minulla ei tähän ole, mutta sen tiedän, että laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus on yksi kulmakivistä tässäkin asiassa.

Mitä se laadukkuus sitten allekirjoittaneelle tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kunta on valmis investoimaan koulutukseen ja kasvatukseen. Lapset ja nuoret ansaitsevat riittävän tuen, kun sen tarvetta ilmenee – oli sitten kyseessä varhaiskasvatus tai perusopetus. Tämä voidaan taata osaavalla henkilöstöllä, joten opettajien, erityisopettajien tai ohjaajien vähentäminen ei saa olla säästökohteena. Jotta laadukkuus voidaan taata, on tärkeää panostaa myös opettajien työhyvinvointiin. Hyvinvointi työpaikalla tulee olla mielestäni kaiken perusta.

Loppuun vielä hatunnosto jokaiselle kasvatusalan ammattilaiselle. Tämä poikkeuksellinen aika on ollut kaikkea muuta kuin helppoa opettajille ja kasvattajille. Onneksi arvostus kasvatusalan ammattilaisia kohtaan on noussut entisestään viimeisen vuoden aikana.

Tiedättehän sen, että on oltava suuri sydän, jotta voi opettaa pieniä mieliä.

Juulia Penttilä,

kunnanvaltuutettu (kok.)

kuntavaaliehdokas

Isojoki