Kristiina manipuloi johtajan valintaa

Jos et tee oikein heti alusta alkaen, sinulle tulee ongelmia. Muistan, että entinen kaupunginjohtaja Kaj Nyström Kristiinassa puhui näin joskus. Nyt näyttää siltä, että kaupunki sekoittaa yksinkertaisilla asioilla. Toisin sanoen, jos kaupunginvaltuusto seuraa kaupunginjohtaja Mila Segervallin valmistelua ja kaupunginhallituksen ehdotusta siitä, miten teknisen johtajan valinta tulisi hoitaa.

Julkiset virat pitää tietysti aina lain hengessä olla haettavissa, jotta kaikilla on sama mahdollisuus hakea. Nyt he haluavat rajoittaa tätä manipulatiivisilla toimenpiteillä.

Kaupunginvaltuusto ei voi valita ketään tehtävään, koska sitä ei ole julistettu avoimeksi riippumatta siitä, täyttääkö henkilö kelpoisuusvaatimukset vai ei.

Taustalla on, että kaupunginjohtaja Segervall on valinnut omin käsin Markku Niskalan hoitamaan väliaikaisesti tehtävää tänä vuonna, mikä on hänelle oikeus. Mutta hän ei ole tyytyväinen siihen, vaan haluaa valtuuston säilyttävän Niskalan virkaan 30. kesäkuuta 2023 saakka, vaikka hän ei täytä kelpoisuusvaatimuksia tähän tehtävään.

Ainoa oikea on, että virka laitetaan viimeistään syksyyn mennessä haettavaksi. Tuloksen perusteella vasta valittu valtuusto voi tehdä päätöksen.

Mielenkiintoista tässä yhteydessä on se, että kaupunginjohtaja ei valmistellessaan nyt eikä aikaisemmin ilmoittanut, että Niskala on koulutukseltaan sosionomi. Niillä, joilla ei ole pätevyyttä, ei välttämättä ole samoja palkkavaatimuksia, mutta Niskalan tapauksessa palkkaa ei ole alennettu.

Diplomi-insinööriä ei voi korvata sosionomilla, koska koulutuksessa on niin merkittäviä eroja.

Valmistelu ei sisällä olennaisia tietoja Niskalasta, ei ansioluetteloa eikä todistuksia. Ainoastaan kaupunginjohtajan henkilökohtainen arvio, jolle tässä tapauksessa ei voida antaa suurta arvoa.

Ymmärtääkseen tämän päivän hässäkkää, on palattava viime vuoden lokakuuhun. Silloin manipulointi mainitun viran ympärillä alkoi. Teknisen johtajan tehtävä oli viime vuonna syksyllä avoin ja houkutteli neljä hakijaa. Kaupunki palkkasi konsulttiyrityksen, joka suoritti soveltuvuustestit ja haastattelut. Kaksi valmistunutta diplomi -insinööriä oli viimeisenä mukana.

Jos menettelyä olisi jatkettu normaalisti, kaupunki olisi saanut esimerkiksi Kauniaisista diplomi-insinöörin, joka oli valmis muuttamaan kaupunkiin.

Kenen etu on, että valitaan epäpäteviä henkilöitä erilaisiin virkoihin, kun päteviä on saatavissa? Kristiina toimii nyt niin kuin venäläinen kunta – monessa asiassa.

Sture Riissanen

ex-poliitikko (r.)

Helsinki/Kristiina