Kristiina-päivän kunnioitus

Perjantaina 24. heinäkuuta viettävät kaikki Kristiinat nimipäiväänsä. Samoin Kirsti, Tiina, Kirsi, Krista ja Kiia. Samoin Kristina, Kerstin, Kristel, Kia, Stina och Tina.

Tehdäänpä tästä lomakuukauden tapahtuma. Kristiinankaupungissa asuvat nimipäiväsankarit silloin kokoon yhteiseen tapahtumaan vastaanottamaan kunniakirja kaupunginjohtajan kädestä musiikin myötä.

Mitä kaikkea onkaan tapahtunut 24. heinäkuuta?

Simon Bolivar syntyi (v. 1783), Alexandre Dumas vanh. syntyi (v. 1802). Tuoreempia nimiä ovat Peter Yates (v. 1929), edesmennyt Mikko Ala-Leppilampi (v. 1943), yksi suosikeistani Mireille Mathieu (v. 1946) ja vielä Oona Kamu (v. 1967).

Ajasta tänä samana päivänä (24.7.) ovat poistuneet muun muassa Santeri Alkio (v. 1930), Jarno Pennanen (v. 1969) ja Peter Sellers (v. 1991).

Ja mitä vielä Kristiinan päivänä? Oikeuskansleri katsoi, että Kristian (onneksi ei Kristiina) Gestrin, Kalevi Sorsa, Pekka Tarjanne, Heikki Tuominen ja Johannes Virolainen olivat ottaneet lahjukset Saloralta vuonna 1974.

Kristiina-päivälle sopisi useampikin tapahtuma: taidetta, musiikkia ja liikuntaa.

Jos Orimattilan tyttö Kristiina Mäkelä hyppää tänä kesänä Kauhajoen Heli Koivulan Suomen ennätyksen yli, niin siinäkin olisi sopiva, hyvin ulospäin suuntautuva urheilija pitämään vaikka ”kolmiloikka-karnevaalit”. Samoin terveysliikunta-tapahtumat olisivat mahdollisia, ettei vain markkinat olisi ainoastaan kaupungin nimeä ylläpitävä. Niin hyvä kuin se onkin.

Ps. Kristiina-nimi tulee latinan sanasta, joka merkitsee kristitty, joten seurakunnan kanssakin sopivia yhteisiä tapahtumia voisi miettiä.