Kristiinan markkinoita pitää jatkuvasti kehittää

On hyvä, että markkinat ovat tärkeitä Kristiinalle ja kristiinalaisille. Viime aikoina käyty keskustelu on saanut outoja sävyjä erityisesti syksyn Mikkelinmarkkinoiden ajoituksesta. Keskustelu on varsinkin sosiaalisessa mediassa saanut aikaiseksi suoranaista vihapuhetta tahoilta, jotka eivät ole paneutuneet aiheeseen.

Suuria tunteita on herättänyt Tmk:n ehdotus, että syksyn mikkelinmarkkinat ”lukittaisiin” syyskuun viimeiseen viikonloppuun niin kuin markkinakauppiaat ovat laajasti toivoneet, sen sijaan että markkinat ”pomppivat” syyskuun viimeisen ja lokakuun ensimmäisen viikonlopun välillä seuraten mikkelinpäivää.

Pyyntö on perusteltu, sillä lokakuun 1. viikonloppu on yksi vuoden ruuhkaisimmista markkinaviikonlopuista koko maassa. Kauppiaat ovat ihmeissään miten jakautua moneen paikkaan, kun yhtä aikaa lokakuun 1. viikonloppuna ovat useat markkinat.

Kristiinan markkinoiden historiassa markkinoiden ajoitus on muuttunut useita kertoja tilanteen mukaan. Kristiinan markkinat aloitti virallisesti Pietari Brahe kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1649. Markkinapäivämäärä oli tuolloin 14. syyskuuta.

1700-luvun alussa Kristiinassa pidettiin Kynttelinmarkkinoita ja Pyhän Ristin päivän markkinoita 14. syyskuuta. 1700-luvun lopun almanakoissa mainitaan peräti neljät vapaamarkkinat vuodessa. Aluksi ne pidettiin 14. joulukuuta, mutta jo 1787 ne siirrettiin pidettäviksi 14.9. Näiden markkinoiden ajankohdan muuttaminen mikkelinpäivään on tapahtunut paljon myöhemmin eli on turha väittää, että kehittämällä nykyisiä markkinoita rikotaan ikiaikaista muuttumatonta perinnettä.

Kristiinan elinkeinokeskus ja Suomen merkittävin tori- ja tapahtumaelinkeinon asiantuntija Tmk ovat hyvässä yhteistyössä järjestäneet ja kehittäneet Kristiinan markkinoita vuodesta 2016. Yhteistyöllä taataan markkinoiden jatkuvuus ja kehittyminen. Mielestäni tässä on onnistuttu. Samaan aikaan kun suurin osa maamme markkinoista on hiipunut, ovat Kristiinan markkinat jopa lisänneet suosiotaan.

Tapahtumaelinkeinon ammattilehden Markkinaviestin lukijaäänestyksessä Kristiinan markkinat valittiin viime vuonna maamme parhaiksi ulkomarkkinoiksi, ja kaikista maamme markkinoista Kristiinan kesämarkkinat kolmanneksi parhaiksi, eli kyllä jotain on tehty oikein.

Perinteikkäät mikkelinmarkkinat ovat viime vuosina olleet syyskuun viimeisen viikonlopun lauantaina ja sunnuntaina. Ajankohtaan ovat olleet tyytyväisiä niin kauppiaat kuin markkinavieraat. Vetoan nyt voimakkaasti, että Kristiinassa on malttia kuunnella markkinakauppiaita, joiden toimeentulo on kiinni onnistuneesta kaupankäynnistä markkinoilla.

Kauppiaiden mielipide on selvä eli markkinoiden ajankohta kannattaisi ”lukita” syyskuun viimeiseen viikonloppuun, mutta tapahtuman nimi on perinteitä kunnioittaen edelleen Mikkelinmarkkinat.

Uskallan väittää, että monikaan mikkelinmarkkinoiden kävijä ei jätä tulematta markkinoille mikkelinpäivän takia. Sen sijaan moni markkinakävijä pettyy, jos hän tulee lokakuun 1. viikonloppuna markkinoille, jotka ovat merkittävästi totuttua pienemmät ja sisällöllisesti köyhemmät.

Ari Kallas

TMK tori- ja markkinakaupan palvelukeskus