Kristiinankaupungin torisuunnitelma

Sain käsiini Suupohjan Sanomat 2.5., jossa esiteltiin uutta torisuunnitelmaa. Olen aikaisemmin edelliselle kaupunginjohtajallemme peräänkuuluttanut torin ulkoasun ankeutta sekä parannusta siihen, ja nyt tuntuu hyvältä kun torille vihdoin ollaan tekemässä jotain. Mielestäni tori nykyisellään edustaa entisten sosialistimaiden kaupunkirakentamiskulttuuria.

Sinänsä ansiokkaassa suunnitelmassa minua ihmetyttää kaupunkipuiden poissaolo. Muualla Pohjoismaissa sekä etenkin Keski-Euroopassa kyseenalaisia aukioita reunustavat jalot lehtipuut ja myöhemmin syntyneet kaupunkimaisemat ovat samantapaisia kuin Raatihuoneen edustalla oleva upea vanha puukuja.

Muistaakseni suunnitelman on laatinut Destia, joka on sama kuin entinen Tielaitos. Kyseinen suunnitteluorganisaatio on kunnostautunut liikenneväylien suunnittelemiseen. Kristiinan tori on kuitenkin keskeinen kaupunkitila, joka ”huutaa” kaupunkipuita, joilla voitaisiin peittää sitä kaupunkisuunnittelua, jolla 60-luvulla on pilattu puukaupungin idylliä.

Olisi ehkä ollut viisasta pyytää konsulttiapua esimerkiksi joltain saksalaiselta suunnittelutoimistolta tai vaikka ihan suomalaiselta maisemasuunnittelutoimistolta, joilla olisi kokemusta ja näkemystä vanhojen kaupunkitilojen vihersuunnittelussa. Koko nykyistä suunnitelmaa ei tarvitse hylätä, sitä tulee täydentää kaupunkipuiden osalta.

Kaupunginvaltuustolla olisi viimeinen tilaisuus viheltää tämä kivitorin suunnittelu poikki ja teettää torin suunnitelma jollain osaavammalla ja kaupunkitilasuunnitteluun erikoistuneella suunnittelutoimistolla.

Tässä asiassa ei tule luottaa vain kaupunginhallinnon esteettiseen näkemykseen; siihen ei voi luottaa kun on mahdollista, että näkemyksen pilaava jälki voi olla vaikka senkaltaista, jolla aikanaan saatiin puukaupungin keskelle täysin sopimaton Valtion virastotalo.

Antero Siltanen

Filosofian lisensiaatti

Tekniikan lisensiaatti

Oberkirch / Skaftung