Kuntaliitos Kaskinen-Närpiö

Yksi kuntaliitosvouhotus oli jo 1970-luvulla. Närpiön silloinen kunnanjohtaja kävi Kaskisten vanhassa hotelli Centrumissa voitelemassa muutamaa Kaskisten kaupunginvaltuutettua. Toimin silloin Työväenyhdistyksen sihteerinä. Tein tästä raportin silloin pääministerinä toimineelle Kalevi Sorsalle. Myöskin yhdistyksen puheenjohtaja allekirjoitti tämän.

Tämä kuntaliitosvouhotus kuitenkin kuivui kokoon heti alkuun. Nämä kuntaliitokset ovat rasitteita kuntien asukkaille, näistä kärsii itsenäisyyden menettäneen kunnan asukkaat, jotka pitävät omaa kuntaa Suomen parhaana asuinpaikkana.

Uskon, että Kaskisten kaupunki pärjää itsenäisenä kuntana edelleen. 10 miljoonan euron satamatulot tulee olemaan 7 numeroisia. Nyt jo laivoja käy 370 kpl. vuodessa ja konttilastauslaiturin valmistuttua satamaliikenne lisääntyy puolella, nimittäin konttilastaus- ja laivaus ovat lisääntymässä huimasti. M-realin pitkät rekkkajonot pitää siirtää kiskoille. Tämä toimisi myöskin ilman lämpenemistä estäväksi toimenpiteeksi. Suupohjan radan peruskorjaukseen toivon radan vaikutusalueen 7:n kaupungin ja kunnan yhteistyötä entistä paremmin. Massapuun lastausraiteita pitäisi olla kolme kpl. Kaskisten ja Seinäjoen välillä näillä toimenpiteillä olisi Kaskisten kaupungin talous turvattu ja sataman kapasitetti lisääntynyt puolella. Kaikki vanhan Vaasan läänin kuntaliitoksista on tuonut vain sivukyliä ja katkeruutta niiden asukkaille.

Kuntien yhteistyö on täällä Suupohjan alueella, tätä tarvitaan. Nyt on Pohjanmaan maakunnallakin mahdollisuus saada tukea. Kun on laajapohjainen hallitus, josta pitäisi Suupohjankin alueen saada tukea.

Unto Nisula

Kaskinen