Lapväärtin näyteikkunat eivät kimalla entiseen tapaan

Siitä ei ole kovin kauan, kun etelästä Kristiinaan saapuvat linja-autot kaartoivat Lapväärtin keskustan kautta. Iltaisin autojen valot heijastuivat kimmeltäen useiden olemassa olevien kauppojen näyteikkunoihin. Linja-autot jatkoivat Lålbyn keskustaan, jossa ne joutuivat joskus varomaan motellin ulkopuolella oleskelevaa ihmismassaa. Pohjoisesta saapuvat linja-autot tekivät saman manööverin päinvastaiseen suuntaan.

Tämä kuuluu menneeseen aikakauteen.

Lapväärtin keskustan näyteikkunat eivät kimmellä kuten ennen. Lålbyn risteyksen molemmin puolin oli aikoinaan vilskettä ja vilinää. Nykyisin risteyksessä on iso musta (ja hyvin käytetty) parkkipaikka ABC:n edessä. Linja-autoliikenne on käytännössä lopetettu. Muu liikenne kiirehtii Lålbyn, Lapväärtin ja Kristiinan ohi.

Kristiinan kansalaisopiston kansalaispaneelin kokoontuessa syksyn toiseen istuntoon, ilmaistiin huoli Lapväärtin keskustan tyhjenemisestä. Vielä 1970-luvulla sieltä löytyi esimerkiksi elokuvateatteri ja matkustajakoti. Tänään suuri osa ydinkeskustan kiinteistöistä on tyhjillään.

Ihmiset haluavat asua lähellä palveluja. Palveluiden loppuessa Lapväärtistä, ovat asukkaat hiljaisuudessa muuttaneet palveluiden perässä kaupungin keskustaan.

Ei kuitenkaan maalata piruja seinälle. Lapväärtin asukkailla on kuntien yhdistämisestä, 1970-luvun alusta lähtien, ollut sellainen maine, että he pystyvät varjelemaan omia etujaan. Vaikka kaupunginosan poliittinen paino on viime kunnallisvaalien jälkeen hieman laskenut, on Lapväärtissä paljon hyvää ja varjeltavaa.

Kolme ruokakauppaa, pankki, kirjasto, Lapväärtin kansanopisto Lafo sekä Postin jakelukeskus, joka muutti sinne hiljattain. Asuinympäristö kauniin joen rannalla, Åsändan on loistava, erinomaiset eläkeläisasunnot ja Pyhävuori kaikkine mahdollisuuksineen ovat mainitsemisen arvoisia.

Lapväärtin paikallista vetovoimaa on syytä nostaa ja vahvistaa.

Kansalaispaneelista huomautetaan, että Kristiinassa on korostettava myös kaupungin erinomaisia paikallisia palveluja sekä elinkelpoisuutta – eikä pelkästään idylliä ja sen historiaa.

Dennis Rundt

Kansalaisopiston paneelin puolesta Kristiinassa