Liittymissopimus uusiksi – 2,5 miljoonaa vuosittain Kaskisille

Ihmisten ja median tietojen mukaan Kaskislaisille jää vain murusia – ja paha mieli, jos nyt laaditun sopimuksen mukaan tehdään kuntaliitos. Onko neuvottelu aito, jos ei tehdä välituloksia ja kerrota niistä seikkaperäisesti (vrt. työmarkkinaneuvottelut, hallitusneuvottelu...) tai haeta uusia näkökulmia? Onko neuvottelu aito, jos ”on niin hyvä ja mukava, rento tunnelma”, kuten uutisoitiin jokin aika sitten? Aito neuvottelu on tiukkaa vääntöä ja lopulta molemmat kokevat saaneensa jotain.

Kaskisissa ovat yritysten ja ihmisten henkilökohtaisesti maksamat verotulot asukasta kohti reilut 5 000 euroa/asukas. Närpiössä reilut 3 000 euroa/asukas.

Voi siis laskea, että mahdollisessa liitoksessa ja nytkin Kaskinen tuo 2,5 miljoonaa ”fuusiohyötyä” vuosittain. Siis jokainen kaskislainen on 2 000 euroa tuottavampi kuin Närpiöläinen.

Ottavatko kaskislaiset veronmaksajat niskoilleen osan Närpiönkin kuluista ilman mitään vastinetta, kumpi todellakin tuo jotain ”pöytään” ja neuvotteluun? Mitä todellista Närpiö on tähän mennessä tarjonnut?

Sopimusta pitäisi vielä tarkentaa ja lähteä uudestaan siitä, että Kaskinen saa joka vuosi

2,5 miljoonaa lisähyötyä korjausvelkaan, uusinvestointiin tai johonkin muuhun. Tämän olisi voinut oikeastaan sopia perusraamiksi ilman turhaa kokoustamista (ja kuluja).

Niin, se paha mieli (ja jurputus) jää kuitenkin. Koko prosessi olisi pitänyt käynnistää varovasti ilman valtavaa koneistoa jo vuosia sitten. Toisen kaupungin johtaja on lähdön päällä koko ajan ja toinen eläköityy, (palkka) rengit hoitavat keskenään ilman isäntiä asiat – outoa sekin.

Rafael Hellsten

Hämeenlinna