Maakaapelointikaaos

Viimeisimmässä Tie & liikenne -lehdessä (5/18) oli mielenkiintoista ja hätkähdyttävää tietoa liittyen yksityisteiden yhteydessä suoritettuihin maakaapelointeihin.

Aivan käsittämätöntä, ovat ensimmäiset sanat ja ajatukset, jotka tulevat mieleen.

Nimittäin nyt on käynyt ilmi sellaista, että tien varteen on ilmestynyt kaivuri kaivamaan, lupia kyselemättä, ilmoittamatta siitä kenellekään! Isojen firmojen alihankkijoiksi valikoituneet yrittäjät ovat toimineet, ikään kuin heillä olisi siunaantunut oikeus tehdä yksityisteillä mitä haluavat.

On käynyt ilmi tapauksia, jossa esimerkiksi kaapelia on jo laitettu puoli kilometriä, ennen kuin laiton toiminta on huomattu ja pysäytetty.

Kaapelia on myös asennettu väärälle puolelle tietä kuin on sovittu, tämä on suorastaan hengenvaarallista.

Kun ja jos tietä myöhemmin kunnostetaan, vaaditaan nykyisen mielivaltaisuuden vallitessa tiekuntaa maksamaan kaapelin mahdollinen siirtäminen ja jännitteettömäksi tekeminen. Hintalappu on tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin. Tierumpujen kohdalla on oltava kaapelin sijoittamisen suhteen erityisen tarkkana.

Maakaapeleita asennetaan sähkönsiirron ja operaattoreiden tarpeisiin. Ainakin operaattoreiden tapauksessa on tällä hetkellä tilanne, että haitta ja kustannukset, jotka syntyvät tielle operaattoreiden omistamista laitteista, ohjataan tiekuntien maksettaviksi.

Tiekunnan on nykytilanteessa valvottava koko ajan asennustyötä, jotta se tehdään oikein! Tämä on järjenvastaista!

Nykyisen yksityistielain mukaan tiealueelle kaivamiseen pitää hakea suostumus maanomistajalta ja tienpitäjältä/tiekunnalta. Ensi vuoden alussa voimaan tulee uusi yksityistielaki, jolloin lupa vaaditaan yksin tienpitäjän suostumus. Omalla kiinteistöllä ainoastaan kulkeva ja yksityisesti rahoitettua tietä nimitetään ”omatieksi”, jolla on vahvempi status. Nämä asiat koskevat kuitenkin luonnollisesti myös näiden teiden omistajia.

Olkaa tarkkana, kun teitä lähestytään maakaapelointiasioissa ja tutustukaa sopimuksen ehtoihin. Älkää olko heti pistämässä nimmaria paperiin, niin kuin Taneli Tuulimylly. On siis tärkeää, että suostumusvaihtoehdossa vaaditte kaapelia sijoitettavaksi tarkalleen sovittuun kohtaan, oikeaan syvyyteen ja huomioimaan rumpupaikat. Tarvittaessa voi aina valittaa, jolloin aikaa saa lisää. Kysykää ja kyseenalaistakaa.

Tämä asia on niin järjettömässä asennossa tällä hetkellä, että asiaan on saatava nopeasti muutos.

Maakaapeloinnista yritetään tehdä jokamiehen oikeus.

Tuomo Kangas

Kaskinen