Mansikin kunnianpalautus

Vielä 60- luvulla olivat Suupohjan kylät täynnä lehmiä, näin ei ole enää. Kaiken lisäksi Mansikista tehtiin ilmastorikollinen.

Todellinen syy ilmaston huononemiseen, jota väitetään tapahtuneen, lieneekin nyt paljastunut kaikessa kiusallisuudessaan. Nimittäin espanjalaisessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että kasvispitoinen ruokavalio aikaan saa jopa seitsemän kertaa enemmän ihmisiä päästelemään pieruja. Tutkimustuloksesta uutisoi New scientist -tiedelehti.

Ilmeisesti häveliäisyyssyistä johtuen kohderyhmänä olivat olleet 18–38 -vuotiaat miehet. Naisten kohdalta tuloksia ei ole olemassa – vielä. Pelätäänkö kenties sitä, että sieltä olisi tulossa todellinen pommi?

Mansikkia ja Helunaa on oikein huolella syyllistetty takavuosina niiden aiheuttamien metaanikaasujen päästöistä, nyt lienee syytä tarkastella asiaa uudesta näkökulmasta.

Maamme hallitus oli vastikään budjettiriihessä. Tuolle riihelle tarjottiin monenlaista nimitystä: työllisyysriihi ja ilmastoriihi. Olisiko sittenkin se pitänyt nimetä pierustoriiheksi? Olisiko syytä alkaa puhua pierustonmuutoksesta ilmastonmuutoksen sijaan?

Virheet – anteeksi Vihreät ovat ottaneet tämän pierusto – anteeksi ilmastonmuutoksen ensisijaiseksi agendakseen.

Olisiko tässä käynyt niin, että vihreät, jotka ovat jo pitkään vaatineet ihmiskunnan ruokailutottumusten muuttamista kasvispainotteiseksi, ovatkin saaneet vihiä tämän em. tutkimuksen tuloksista?

Porkkanan pureminen onkin lisääntynyt kaikkialla Euroopassa ainakin jonkin verran, jonka seurauksena vihreät joutuivat tässä asiassa toteamaan ajautuneensa ristiriitaan? Toisaalta he ovat halunneet lihan syönnin vähentämistä ja kasvisten syönnin lisäämistä.

Olisi kiusallista myöntää ilmastonmuutoksen syyksi ihmisten mielettömästi lisääntynyttä kaasuttelua ja siksi oli keksittävä sopivammat syylliset? Ja niitähän on löytynyt: autoilu, maajussien ja Mansikkien toiminta, puiden kaataminen, turpeen hyödyntäminen.

Tämän lisääntyneen vegaanisen kaasuttelun, ilman ja ilmaston huonontumisen seurauksena, nähtiin välttämättömäksi saada globaalisti isot tuulettimet, joita myös tuulivoimaloiksi kutsutaan, sekoittamaan ilma edes siedettäväksi? Eli tuulivoimaloista ei liene vihreidenkään mielestä energiaratkaisuksi, mutta ilman niitä vegaaninen ilma olisi aivan sietämätöntä?

Espanjalaistutkimustuloksia kommentoinut australialainen yliopiston tohtori puolestaan katsoi, että ihmisen lisääntynyt kaasuttelu oli pelkästään hyvä asia, koska mitä enemmän ihminen kaasuttelee, Sitä paremmin hänen suolistonsa itse asiassa voi – lähipiirin mielipiteistä ei ole ilmeisesti tehty tutkimusta.

Tuomo Kangas

Kaskinen