Menestystä Kaskisille ja uudelle talousjohtajalle!

Kaskisten taloudessa on kaksi ikävää piirrettä, joista toiselle ei voi tehdä mitään ja toisenkin korjaaminen on vaikeaa. On myös yksi ylivoimainen talouden piirre koko Suomen mittakaavassa.

Kaskinen joutuu antamaan muille (heikommin menestyville?) kunnille vuosittain noin 200 000 euroa verotuloistaan; kuuluu siis samaan joukkoon kuin rikkaat Espoo ja Helsinki. Esimerkiksi naapuri Närpiö saa näitä verontasauksia noin kuusi miljoonaa vuosittain ja siis kehuukin aina hyvällä taloudellaan.

Kaskisen on elettävä ylpeästi omillaan.

Toinen ikävä piirre ovat vuosittaiset lähes Suomen suurimmat alijäämät asukasta kohti. Niitä on ollut usein ja nyt ainakin jo neljättä vuotta peräkkäin (2020 mukaan lukien). Alijäämät on peitetty taseen kertyneillä ylijäämillä ja näin on vältetty kriisikuntamenettely eli valtion holhous. Ovatko ylijäämät todellista rahaa? Se on toinen kysymys. Kyllä kunnatkin osaavat kyseenalaista tasekikkailua.

Toisaalta Kaskinen on ylivoimainen kaupunki Suomessa: huipputasoa olevat verotulot asukasta kohti.

Kaskinen on siis kilpailukykyinen tässä ”lajissa” Espoon ja Helsingin kanssa (6. sija vuosina 2019 ja 2020). Paradoxi: Huipputuloilla huipputappiot!

Olen usein ajatellut tunteellisesti, että Kaskinen on kuin hyvän perinnön saanut tuhlaajalapsi tai taiteilija, joka hukkaa lahjansa väärällä elämäntyylillä. Suomessa on monia pieniä todellisia kurakuntia, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä, Kaskisilla on.

Kaunista kevättä kauniin kaupungin asukkaille ja toivoa ja parantavia tekoja kaupunkinne talouteen!

Rafael Hellsten

Hämeenlinna