Menneitä muistellen

Isojoen kunnan tilinpäätös oli viime vuonna lähes 400 tuhatta euroa alijäämäinen. Isojoella on Suupohjan kuntien korkeimmat asukaskohtaiset soten nettomenot noin 4 900 euroa. Sote-menot jaetaan omaan toimintaan eli palveluihin Isojoella ja Kauhajoella sekä erikoissairaanhoidon menoihin, joiden palvelut ostetaan pääsääntöisesti Seinäjoelta ja Tampereelta.

Erikoissairaanhoidon menoissa Isojoki on ollut vuosina 2013 -2018 neljästi Suupohjan kuntien halvin. Niin myös viime vuonna. Oman toiminnan kuluissa Isojoki on ollut joka vuosi kallein. Erikoissairaanhoidon kulut olivat viime vuonna 1 388 euroa ja oman toiminnan 3 512 euroa asukasta kohti. Erikoissairaanhoito ei ole syypää Isojoen korkeisiin sote-menoihin kuten usein väitetään. Oman toiminnan kulut olivat viime vuonna Isojoella 863 euroa isommat kuin Teuvalla ja 357 euroa isommat kuin Karijoella. Kauhajokeen ero oli peräti 1 047 euroa. Mistä me maksamme näin paljon enemmän? Kohdistuuko kuntien laskutukset oikein kuntien kesken, vai onko meillä palvelut liian hyvät kunnan kantokykyyn nähden? Vai onko LLKY:n organisaatio yksinkertaisesti liian raskas ja kallis? Lapset, vanhukset ja sairaat on tietysti hoidettava hyvin. Se on selvä se!

Isojoen kunnanvaltuusto äänesti keväällä 2016 yksimielisesti sote-palveluyhteistyön aloittamisesta Pihlajalinnan kanssa. Karijoen kunnanhallitus oli myös Pihlajalinna yhteistyölle myötämielinen. Kauhajoki ja Teuva jarruttivat asian käsittelyä tarkoitushakuisesti. Teuvan kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 21.6. äänin 24-3 olla liittymättä yhteistyöhön Pihlajalinnan kanssa. Kauhajoki ei ollut halukas yhteistyöhön. Teuvan ja Kauhajoen kuntapäättäjät kumarsivat hallituksen suuntaa ja odottivat uuden maakunta-soten tuovan ratkaisun. Näin ei käynyt? Kun kumartaa johonkin suuntaan, pyllistää toisaalle? Vuosina 2017 ja 2018 Kuusiokunnat eli Alavus, Ähtäri, Kuortane ja Soini tekivät yhteensä ylijäämää noin 8 miljoonaa euroa. LLKY:n kunnat ovat samaan aikaan tehneet alijäämää 400 tuhatta euroa. Kuusiokunnat tekevät hyvää ja taloudellista sote-yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa. Tässä Suupohjakin olisi mukana, mikäli täällä olisi tehty viisaita päätöksiä? Kuka menneitä muistelee, sitä tikulla silmään sanotaan. Näin se on. Tulevaisuus on aina edessäpäin. Isojoki on esittänyt Karijoelle, Kauhajoelle ja Teuvalle ostopalvelujen harkitsemista. Maakunnallisesta sotesta ei ole varmuutta. Toivotaan, että muut kunnat tarttuvat nyt tosissaan Isojoen esitykseen.

Erkki Syväoja

Kunnanvaltuutettu (kok.)

Meteoran parlamentin jäsen

Isojoki