Mihin on kadonnut suupohjalainen alkiolaisuus?

Uutiset kertovat perussuomalaisten 39:sta kansanedustajasta olevan uusia 24, joista edelleen valtaosa sosiaalialalla työskennelleitä ja yrittäjiä.

Onkin hämmästyttävää kun muutama päivä sitten haastateltiin tv:ssa meppejä Anneli Jäätteenmäki & Liisa Jaakonsaari. Haastattelussa he olivat luokittelemassa meitä perussuomalaisia vaarallisiksi äärioikeistolaisiksi populisteiksi. Pidän moista totuudenvastaista mielipiteen vatvomista edesvastuuttomana sisäpoliittisena eripuran luomisena. Ja ajatella itse mepit.

Viimevuonna Tejuka-lehden numerossa no. 43 oli allekirjoittanutta koskeva haastattelu.

Haastattelu oli otsikoitu: ”Puulla lämmittäjä haastaa päättäjiä ilmastokökkään”. Lähetin tuon lehden jokaiselle eduskuntaryhmälle, mutta tulos oli +- 0. Mikä ilmeni suoraan äskeisessä vaalitaistossakin. Onko tällaisesta joukosta kenenkään leimaajiksi ja maaseudun nöyryyttäjiksi?

Tiedän, että yksinomaan Suupohjassa on lukematon määrä niin perussuomalaisia kuin myös muihin puolueisiin lukeutuvia, jotka omilla elämäntavoillaan ovat osallistuneet ja osallistuvat ilmastotalkoisiin, mitä tuloksia ei missään tapauksessa saavuteta kaupunkilaisvanhempien järjestämillä nuorison pylväskiipeilyillä ja julkisuuslietsonnalla.

Kokemus on osoittanut, että ei edes kansanedustaja Hautala ole vastannut haasteeseeni vaan kuulumalla perussuomalaisia tässä asiassa leimaaviin joukkoihin. Huomioon ottaen, että Lehtimäki toimii keskustan valtakunnallisissa luottamustehtävissä, eikä sieltäkään ole kuulunut mitään myönteistä niin on todettava, että suupohjalaisuuteen liittyvä viestintä Helsingin suuntaan on ollut varsin toispuolista.

Vuodenvaihteessa kirjoiteltiin myös runsaasti Suupohjan llky:n vuoden 2018 tilinpäätöksestä.

Niin isojokiset, karijokiset kuin myöskin kauhajokiset ovat olleet ymmällään mistä moinen tulos?

Kun samanaikaisesti llky:n johtaja uutisoi tilanteesta hieman sekavin luvuin, niin kiinnostuin asiasta. Ja mitä löysinkään? Vanhan kaavan mukaista toistoa miinusmerkkisenä. Algebrassa kaksi miinusmerkkiä perätysten synnyttää + merkin. Siitä johtui Teuvan näennäinen paremmuus.

Edellisen johdosta päätinkin lainata kappaleen vt, dosentti Tytti Isohookana-Asunmaan mielipidekirjoituksesta Ilkka-lehdessä (17.4.19)

”Hallitusmuototaistelusta tulikin vanhan ja modernin välinen ottelu, jossa vanha hallitsemiskulttuuri; harvainvalta, virkamiesvalta ja ylimielisyys olivat vastakkain kansanvallan, demokratian ja parlamentarismin kanssa.”

Edellinen kappale kertoo millaiseksi alkiolaisuus muutti hallitusmuotomme ja kertoo millaiseksi demokratiamme oli tuolloin muuttunut.

Viimeisimpien vuosien tapahtumat, jopa täällä Suupohjassa, huomioiden on aihetta kysyä: Mihin on kadonnut suupohjalainen alkiolaisuus?

Osmo Ristiluoma (ps.)

Teuva