Myrkyn muisteloita

Joka vanhoja muistelee koettiin aikanaan kielteisenä. Asia muuttui myönteiseksi, jos muistelot olivat positiivisia.

Myrkystä olen kotoisin, siellä syntyneenä 1928. Mutta nuoruusvuosista 14 ikävuoden jälkeen Kauhajoella kuusi vuotta asuneena. Ei varsinaisia varhaisnuoruusvuosien muistot Myrkystä ole runsaita.

Vuosina 1950-51 kävin Tammelan Mustialan karjanhoitokoulun, josta tuli vuosikymmenten mittainen ammatti karjatalouden eri osa-alueilla.

Mieleen on jäänyt muistoja Myrkystä laulujen tekijästä Huukusta. Isäni Väinö Siljamäki ja setäni Arvi Siljamäki sekä myöhempinä vuosina isoisäni Oskari Siljamäki kertasivat laulua, jossa kerrotaan Myrkyn huusholleista ja asukkaista: Pohjoosen Manta, Valakaman Antti, Kevarin Tommi, Nion Jussi, Voimarin Äälli ja Eelanti, Hannun Pertti ja Hermanni, Ojalan Kiia, Iiskan Valde, Eliaksen Manta Matliini, Anttilan Kalle Alpiinus, Vähämäen Jussi, Kulanssin Kassu, Venäläisen Jyyli, Sorvarin Miina ja Manfolkki.

Sen jälkeen kun Suupohjan rautatie 1912 valmistui, Myrkyn asema oli nuorten kokoontumispaikka. Silloin tällöin nuoriso kokoontui junan tulon aikoihin junaa lykkäämähän. Kova ääni oli merkki, että juna lähtee.

Myrkyn nimen ympärillä on ollut monta nimeä, Mörskom, Mortmark. Ja jos tultihin junalla taikka autolla, molempiin riitti lause junan lähtövaikeuksissa Perälässä todettiin: No, nyt se Myrkyn lykkäs.

Samaa vitsailua käytiin kun Myrkkyyn ei oikein tie ollut selvillä. Todettiin, nyt se Myrkyn lykkäs.

Myrkky on säilyttänyt nimensä vaikka se on aikaisemmin kuulunut Lapväärttiin. Karijokeen kuuluva Myrkky on vuosikymmenten aikana ollut nimenä näkyvissä mm. harmonikkamestareiden Leanderin ja Pauli Norbackan toimesta.

Tenho Siljamäki

Lieto