Närpiö ja Kaskinen yhteen. Miksi?

Mielestäni Närpiö ja Kaskinen ovat hyvin erilaisia paikkoja ja uskon, että useimmat ovat samaa mieltä.

Närpiö on ikivanhaa ja ikiruotsinkielistä maaseutua, jonka perusta on saarivaltio. Se näkyy useissa keskiaikaisissa kartoissa nimellä NERPIA, kuten ALANDIA, joksi Ahvenanmaata (Åland) kutsuttiin. IA-pääte on lähinnä kartoissa käytetty lyhennys INSULAsta , joka tarkoittaa saarta latinaksi.

Maannousun myötä saaret yhdistyivät niin pitkin rannikkoa kuin jokilaaksoa ja ne liittyivät roomalaiskatolisena aikana mannermaahan ja siitä tuli NERPIS tai NERPESin pitäjä.

Virallisesti Närpiö on noin 700 vuotta vanha, sillä se mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjassa vuodelta 1331. Vanhimmat hautapaikat Pirttikylä, Storberget ja Pohjoinen Wahlsberg ovat toki 7 000 vuotta vanhoja.

Kaskinen on runsaat 200 vuotta vanha ja on aina ollut pieni kaupunki tyypillisine suorine katuineen, joilla on nimet kaupungin perustajan, pyhimyksien ja kuninkaallisten mukaan.

Närpiössä ei luonnollisestikaan ole katuja vaan teitä, kuten kylissä on. Ja nimet ovat tyypillisesti maantieteellisiä kuten Åvägen, Närpiöntie muiden muassa. Se, että Närpiö kutsuu itseään kaupungiksi, on lähes samassa sarjassa kuin se, että kutsutaan hallin käytävää ”Närpiön taidehalliksi” !

Poliittisesti on Närpiö käytännössä RKP:n itsevallan paikka, joka näkyy tyypillisesti rumana arkkitehtuurina – paljon asvalttia ja betonia, jonka avulla pyritään olemaan kaupunkimaisia – sekä asukkailla, jotka varovat arvostelemasta niitä joilla valta on.

Toivon, että enemmistö Kaskisissa äänestää kauniin ja itsenäisen kaupungin puolesta.

Michael Slama

(käännös ruotsinkielisestä tekstistä toimituksen)