Niin paljon kuin Suomen laki sallii

Kristiinankaupungin johtavat virkamiehet Brandt ja Myllyniemi noukkivat Suomen laista itselleen sopivia pykäliä kuin rusinoita pullasta. On varsin suuri ero siinä, toimitaanko juuri ja juuri lain sallimissa puitteissa, vai pyritäänkö vastuuntuntoiseen, ihmiset ja luontoarvot huomioon ottavaan ympäristönhoitoon. Laillisuuden äärirajoilla liikkuessa eksytään helposti myös laittomuuksien puolelle, kuten nyt näyttää käyneen esimerkiksi Tiukanjoella.

Leppäsalmen tuulisella pururadalla ei ole enää miellyttävä hiihtää, eivätkä revityssä maaperässä kasva edes mustikat. Suunnistajat menettivät harjoittelumetsänsä. Laululinnut menettivät pesäpaikkansa. Monet välttelevät nyt koko aluetta, koska siellä tulee niin paha mieli. Miksi kaikkialta poistetaan myös matala puusto ja pensaat? Kuka maisemoi syvät moto-urat?

Sitten Pormestarinniityn metsäasiaan, ja saamassani vastineessa (SS 20.3.2019) mainittuun lakipykälään. Laki on asetettu kirjanpainaja-tuhojen ehkäisemiseksi. Laki kuitenkin sallii sen, että myrskykaadot jätetään pääsääntöisesti metsään. Riittää, että yli 10 m3/ha ylittävä osa kuusista ja 20 m3/ha männyistä korjataan pois.

Näin sanoo johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapio oy:stä (Kaarina-lehti 20.3.2019): ”Tuulen kellistämät lehtipuut kannattaa aina jättää metsään. Myöskään havupuista ei yleensä tarvitse kantaa huolta. Ylivuotisten myrskynkaatojen poisto ei ehkäise kirjanpainajatuhoja, vaan päinvastoin lisää niitä viemällä lahopuussa elävät kirjanpainajan luontaiset viholliset.”

Pormestarinniityn metsän tuulenkaatoja on kommentoinut WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu Ilkka-lehdessä 19.11.2018. ”Nuo kuusethan ovat olleet maahan kaatuneina jo jonkin aikaa. Ei kirjanpainaja niissä enää elä. Jo jonkin aikaa kuolleena olevien puiden pois korjaaminen vain pahentaa tilannetta siinä mielessä, että niissähän elää kirjanpainajaa luontaisesti suitsivia lajeja.”

Hakkuissa ei ole minnekään jätetty edes pientä määrää tuulenkaatoja, eikä myöskään lainkaan vanhempaa, pidemmälle lahonnutta puustoa. Mainitut virkamiehet onnistuvat siis toimimaan jopa tämän itse valitsemansa lakipykälän tarkoitusta vastaan.

Turvallisuus ei ole toimenpiteiden ansiosta lisääntynyt – päinvastoin. Metsään on jätetty pystyyn jäätyneitä juurakoita, joista on poistettu turvallisuutta lisäävä tyvipuu kokonaan. Roudan sulaessa nämä juurakot tulevat alas omia aikojaan.

Paavo Sallinen

kansanedustajaehdokas (vas.)

Kristiina