Parhain ystävä Holm

Emme todellakaan ole vastaan säästötoimenpiteitä, en minä eikä myöskään RKP (SS 8.4.).

Säästötoimien on oltava kuitenkin sellaisia toimia, jotka tuovat meille todellisia säästöjä ja jotka tuovat lisää käyttövaroja meidän kassaamme. Poistoaikojen muuttaminen on ainoastaan kirjanpidollinen toimenpide, jolla voidaan tuloksen kanssa vehtailla. Poistoaikojen muuttaminen joko lisää tulosta tai vähentää sitä, mutta kassaan ei tule lantin lanttia. Tarkoitushan oli, että Fcg:n mainitsemat säästökohteet tulisivat samanaikaisesti valtuuston päätettäväksi, eikä niitä ripotella yksitellen.

Mielestäni kaikki, mikä tapahtuu talousarviovuoden jälkeen, on takautuvia toimenpiteitä. Hallintosäännössämmekin sanotaan, että talousarviovuoden jälkeen voidaan talousarviomuutoksia tehdä vain poikkeustapauksissa. Meidän tilinpäätöksemmekin hyväksyminen viivästyi tämän poistosuunnitelman vuoksi.

Tilinpäätöshän olisi hyväksyttävä kaupunginhallituksessa talousarviovuoden seuraavan maaliskuun aikana. Emme vielä tälläkään viikolla (viikko 14) ole saaneet tilinpäätöstä tarkistettavaksi, emme myöskään ole koko vuoden 2020 aikana saaneet ainuttakaan taselaskelmaa, josta voisimme saada tiedot meidän sekä kassatilanteestamme että meidän omaisuudestamme. Saattaahan meillä olla sellaistakin omaisuutta, joka pitäisi poistaa kokonaan, esimerkiksi käyttämättömät kiinteistöt jne. Se puolestaan heikentäisi tulosta.

Mitä tulee tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimenkuvaan, se on selkeästi sanottu meidän hallintosääntömme 11 luvussa. Valtuuston kokouksessa me olemme aivan tavallisia valtuutettuja ja toimimme sen mukaan.

Meillä olisi tosi kiireellisiäkin säästötoimenpiteitä, jotka pitäisi saada vielä tänä vuonna voimaan. Esimerkkinä Sote-palvelut, jotka meidän päätöstemme mukaan siirtyvät kokonaisuudessaan Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymään vuoden 2022 alusta.

Meillähän oli tavoitteena Fcg:n raportin pohjalta saada 130 000–160 000 euroa vuosittaista säästöä vuosina 2021–2023. Koska toiminnot siirtyvät meiltä pois, niin käsitykseni mukaan emme voi enää ensi vuonna vaikuttaa näihin menoihin. Uskon myös, että meidän maksuosuutemme tähän uuteen kuntayhtymään perustuvat pitkälti meidän viime vuosien sote-menoihimme ja tietysti tulemme myös maksamaan käytön mukaan.

Meidän olisi myös erittäin tärkeä saada kassavarat vankemmalle pohjalle. Käytämmehän aika paljon luottoa meidän luotollisesta tilistämme. Tämmöinenkin limitin käyttö maksaa meille korkoa. Limitinkäyttö eroaa tavallisesta lainanotosta siinä, että se ei näy meidän lainakannassamme. Olemme joutuneet jopa ottamaan oikeata lainaa meidän palvelujemme hoitamiseen, se taas näkyy meidän lainakannassamme.

On mielestäni aika lopettaa kuntaliitoksesta puhuminen, joka tuodaan aina verukkeeksi meidän lähes jokaiselle päätöksellemme. Me olemme jättäneet sen taaksemme jo ajat sitten. En kuitenkaan toivoisi valtiovallan tulevan meitä ohjaamaan. Pikaisesti todelliset säästötoimet käyntiin.

Parempia aikoja odotellen,

Mirja Högstrand

kunnallisvaaliehdokas

kaupuginvaltuutettu (r.)

Kaskinen