Pohjanmaalla vaalitaan perinteitä

Juhlapäivinä haluamme kokoontua ja tavata toisiamme sekä osoittaa tunteitamme ja kunnioitustamme esi-isillemme ja ystävillemme.

Historioitsijoiden mukaan Lucia oli kristitty neitsyt Syrakusasta ja hän kärs marttyyrikuoleman 13. joulukuuta vuonna 304. Tarinan mukaan Lucian sulhanen ilmiantoi hänet viranomaisille, koska hän sulhasensa tahdon vastaisesti lahjoitti myötäjäisensä köyhille kristityille.

Lucianpäivän vietolla on satavuotinen perinne Pohjoismaissa, erityisesti Ruotsissa.

Suomen ensimmäinen Lucia-neito kruunattiin Vaasassa vuonna 1936 yhdistyksen piirissä.

Suupohjan ensimmäisen Lucian Solbritt Hytösen, o.s. Storhannus, kruunasi Lapväärtissä kunnanlääkäri Thorolf Dreijer vuonna 1960.

Kansanopiston toveriliitto vastasi kuudenkymmenen vuoden ajan Lucianpäivän vietosta, kunnes Folkhälsan tänä vuonna otti hoitaakseen järjestelyt.

Voidaan kyllä sanoa Syrakusan Lucian aloittaneen perinteen, jonka leimaa-antavana piirteenä on hyvyys ja auttavaisuus. Lucia-juhla ja Lucian vierailut seudun hoitolaitoksissa ja hoivakodeissa muistuttavat meitä lähestyvästä joulunajasta. Lucia kulkueineen muistuttaa meitä myös maailman kaikesta hädästä ja kärsimyksestä. Lucianpäivän viettoa voidaan kutsua myös armollisuuden juhlapäiväksi.

Korona-pandemia on rasittanut meitä pian vuoden ajan. Luciamme kulkueineen tulee keventämään monien väsyneiden ja surullisten ihmisten tunnelmaa sekä hälventämään pimeyden ja poistamaan pahuuden.

Lucia tuo muutaman kiireisen päivän ajan iloa lapsillemme, tärkeälle pääomallemme.

Lucian tehtävä on ikimuistoinen tehtävä, jonka hän suorittaa yhdessä kulkueensa kanssa.

Meillä suupohjalaisilla on aina ollut valmiutta auttaa hädässä olevia ja yksinäisiä. Vuoden pimein aika on nyt käsillä ja pian koittavat valoisammat ajat.

Lucia kruunataan pyhäkössämme, Lapväärtin mahtavassa kirkossa, Lucianpäivänä 13. joulukuuta.