Raakilevalmistelu jättää pahan mielen

Esimerkiksi Lemin 3 000 asukkaan kuntastrategiaan (lain vaatima hahmotelma kunnan tulevaisuudesta) on kirjattu pyrkimys pysyä itsenäisenä. Sitä varten on tehty säästöohjelma mahdollisine yt-neuvotteluineen.

Kaskisten kaupungin strategiassa (se julkaistiin vasta eduskunnan oikeusasiamiehen huomautuksesta) ei ole vastaavasti mitään mainintaa kuntaliitoksesta eikä talouden ongelmista.

Kaupunginjohtaja on jättänyt valmistelematta kuntaliitostilaisuuteen ehkä tärkeimmän asian: tietoa, miten mahdollisesti käy, jos jatketaan itsenäisenä ja sen edellytyksistä. Minultakin voi tilata luonnoksen, jos ei itse osaa.

Onko Kaskinen siis se ajopuu, jossa on nimellisesti johdossa (siis asianmukainen strategia ja johtajuus puuttuvat) saamattomat jo parhaan päiväyksen ohittaneet nyhjääjät (sanonta ei ole alun perin minun), jotka rekrytoivat yhtä saamattomia viranhaltijoita.

Kuntalaisten keskusteluissa on myös ihmetelty kiirettä liitoksessa. Minäkin ihmettelen sitä ja asiantuntemattomuutta. Vieläkin olisi aikaa, kertyneet ylijäämät kattavat alijäämiä vielä.

Kaskisissa on tekeillä suurin päätös kahteen sataan vuoteen ja se tehdään näin: yksi paikallinen tuttu tekee paperin ja sen avulla sopimusluonnoksen, jossa on pääasiana säilyttää viranhaltijat edelleen ‑ siis nyhjäämässä.

Suomessa olisi useita konsultteja, jotka ovat tehneet kymmeniä liitosselvityksiä ja joiden jäljiltä ei jäisi turhia epäilyksiä ja puheita. He osaavat lukea ja selittää tilinpäätöksiä ja johtaa koko prosessia.

Saamattomat Kaskisten päättäjät eivät ole saaneet irtisanottua väkeä, koska eihän naapurin puolisoa voi irtisanoa ja eihän ketään voi lomauttaa – tulee paha mieli.

Kuitenkin vasta siitä jää ikuinen vastarintaliike ja paha mieli, jos liitos toteutuu nykyisellä raakileluokan valmistelulla.

Rafael Hellsten

veroasiantuntija

Hämeenlinna