Suojaetäisyys on riittämätön

Isojoella esitetty 2,2 kilometrin etäisyys Rajamäenkylän tuulivoimaloiden ja asutuksen välillä on täysin riittämätön, yhtä tyhjän kanssa.

Tuulivoimatuotantoa näin lähellä asutusta ei ole tieteellisesti pystytty osoittamaan turvalliseksi ja haitattomaksi. Päinvastaista tieteellistä näyttöä maailmalta sen sijaan on usean vuosikymmenen ajalta.

Useassa akateemisessa tutkimuksessa on osoitettu terveyshaittoja, muun muassa Nobel-palkitun Max Planck -instituutin tutkimukset osoittavat tuulivoimaloiden infraäänien aiheuttavan vakavia terveyshaittoja. Syksyllä 2018 maailman terveysjärjestö WHO lisäsi tuulivoimamelun terveyshaittojen lähteeksi.

Tutkimusten mukaan matalataajuiset ja infraäänet kantavat useita kymmeniä kilometrejä ja menevät rakenteiden läpi, ja näin häiritsevät etenkin yöaikaan ihmisten unta.

Tyypillisiä matalataajuisen melun aiheuttamia ensimmäisiä stressioireita kehossa ovat muun muassa korvaoireet, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, muisti- ja keskittymisvaikeudet, poikkeuksellinen ärtyisyys, lihasten voimattomuus ja kramppaaminen, verenpaineen voimakkaat vaihtelut, sydämen tiheälyöntisyys ja rytmihäiriöt, sekä uni- ja nukahtamisvaikeudet.

Mikäli edellä mainitun kaltaiset terveyshaitat lisääntyvät voimakkaasti lähiaikoina esimerkiksi Vanhassakylässä, syy on selvä: Lakiakankaalle nyt nousevat tuulivoimalat.

Jos kaavaillut Rajamäenkylän megaluokan, 300 metrin tuulivoimalat rakennetaan, niiden aiheuttamat terveyshaitat ovat todennäköisesti niin sietämättömiä, että 40-50 kilometriä lähempänä niitä ei pysty asumaan. Joten esitetty 2,2 kilometrin turvaetäisyys on naurettava.

Antavatko tuulivoimayhtiö ja kunta korvauksia haitoista? Epäilen. Esimerkiksi pimennysverhot tarvitaan, koska myllyjen valot vilkkuvat öisin kuin tivolissa. Myös televisiolähetykset häiriintyvät, pohjavesivarat tuhoutuvat ja niin edelleen.

Länsi-Suomen tuulivoimaloiden rakentamiskohellusta seuratessa voi todeta sen viisaan tavoin, joka joskus sanoi suunnilleen, että ”et voi kuvitellakaan, kuinka vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”.

Tuulen viemää

Vanhakylä