Suomalainen pääoma hylkii maaseutua

Pohjolan Voima on lähdössä Kristiinasta. Kiitos, kun tulitte. Te annoitte Kristiinalle edes hetkeksi toivoa ja uskoa, eikä ollut teidän vikanne, kun muuta teollisuutta ei tullut imussanne.

Te osoititte, että suomalainen pääoma hylkii maaseutua. Kiitos, että viette romut mukananne ja kiitos, että ette edes haaveile turpeen jalostuksesta edes tulevaisuudessa nestemäiseksi energiaksi, vaikkaa energiayhtiö olettekin. Se olisikin ollut sopimatonta ja tuomittua puuhaa ja maine olisi mennyt. Samoin kuin alueemme puunjalostus olisi ollut suurrikos. Nyt jalostamaton puu sitoo hiilidioksidia. Kiitos Metsä-Botnialle kaukonäköisyydestänne.

Turve toisi työtä tuhansille, jos turpeen käytölle annettaisiin mahdollisuus. Esimerkiksi Saksa sulki atomivoimalansa ja alkoi käyttää kivihiiltä omaa luonnonrikkauttaan. He ovat tunnetusti järkeviä. Meillä olisi sama oikeus vaatia järkeä Suomen talouteen ja nostaa Suomi turpeen teollisella käytöllä, mutta elää kituutamme kultakasan päällä, kun olemme myyneet kultavarantomme ulkomaiselle pääomalle. Kullan, joka olisi pitänyt jo ennen 1990-luvun lamaa lyödä kultakolikoiksi, kultamarkoiksi.

Nyt Suomi on Euroopan suurin kullan tuottaja, kun Ilomantsin Pampalo saavuttaa 1 000 kilon vuosituotannon, kun ruotsalainen Endomines Ab sijoitti 20 miljoonaa euroa (ja mitä tuo olisi ollut eläkefirmojen rahoissa). Suomen kullantuotanto nousee näillä näkymin 7 000 kiloon, kun Raahen Laivakangas käynnistyy. Silloin puhutaan jo 10 tonnista. Kullan hinta nousi 32 000 euroon kilolta.

Näin uutisoitiin muutamia vuosia sitten, mutta eihän tämä suomalaista pääomaa eläkeyhtiöitä myöten kiinnosta. Eläkemiljoonat olisi tullut sijoittaa näihin ynnä muihin kaivoksiin, mutta kun Suomessa asuu maailman hölmöin kansa, jonka turvevarat ovat kaksi kertaa arvokkaammat kuin Pohjanmeren öljyvarannot. Suomen puhtaat fosforikaivokset myytiin Kemiran myötä norjalaisille, jonka tuotteita viljelijämme ostavat kovaan hintaa ja levittävät ne vielä pelloilleen, josta fosfori nykytietämyksen mukaan menee lähes sellaisenaan Itämereen. Nämä myi hallitus, joka katsoi, että fosfori on suurin ympäristörikollinen ja pelasti taivasosuutensa tällä teolla.

Hölmöimmällä kansalla on samanlainen hallitus. Meidän soistamme on turvetuotannossa noin yksi prosentti, suojeltuna yli 13 prosenttia ja luonnontilassa vähän alle puolet, jota lisätään kovalla rahalla ennallistamalla ja rahaa palaa. Se palaminen ei tuota hiilidioksidia, että antaa palaa vaan.

Motto: Kansalainen, kun menet suolle, riisu kengät jaloistasi, sillä maa, jolla seisot on pyhää.