Suomi on kalleimpien joukossa

Hans Ingvesgård kirjoittaa täyttä asiaa suomalaisen ruoan puolesta kolumnissaan (SS 27.2.). Ruokakorin hintavertailussa kuitenkin on virhe – ei ruoka Suomessa suinkaan ole 99 prosenttia halvempaa kuin Norjassa. Ehkäpä eurot ja kruunut ovat menneet sekaisin: 30 euroa kun vastaa Norjan rahassa noin 310:ntä kruunua. Mutta ei siinäkään silti ole 99 prosentin eroa.

Vaikka ruoka on yleisesti ottaen kallista Norjassa, ovat monet peruselintarvikkeet siellä silti halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi norjalainen, kermasta ja vuohenmaidosta tehty Gudbrandsdalen-juusto, joka Suomessa maksaa noin 20 euroa kilolta, maksaa siellä noin 8 euroa.

Koko maassa myytävä perinteinen 750 gramman painoinen Kneipbrød maksaa noin kaksi euroa eli noin 2,70 euroa kilolta. Suomessa leipävalikoimat kasvavat koko ajan, ja joistakin leivistä pitää jo maksaa liki 10 euroa kilolta.

Liha ja lihatuotteet, kananmunat, kahvi, alkoholi ja tupakka ovat Norjassa kalliimpia kuin Suomessa.

Ruokakorien hintavertailu on kuten mikä tahansa vertailu: sellainen tulos saadaan kuin halutaan. Jos hiukan selvittäisi elintarvikkeiden hintoja Norjassa, saisi helposti ruokakorin, joka on halvempi kuin Suomessa.

Vertailussa pitää ottaa huomioon myös erilaiset ruokailutottumukset. Norjassa syödään paljon turskaa ja seitiä, jotka tuoreena ovat siellä halvempia kuin meillä pakastettuina. Kasvatettua norjan lohta eivät esimerkiksi norjalaiset tuttavani syö juuri lainkaan.

Entäpä ”toiseksi halvin Ruotsin jälkeen”? Ehkä vertailussa ovat vain Suomi, Ruotsi ja Norja – eli vain kolme maata? Eurooppalaisen mittapuun mukaan ruoka on Suomessa kallista. Esimerkiksi saksalaisen kauppaketjun monista elintarvikkeista joutuu Suomessa maksamaan huomattavasti enemmän kuin Saksassa, Unkarissa tai Tsekissä, mutta silti ne ovat meillä halpoja. Jopa jotkin suomalaiset tuotteet ovat kyseisen kauppakeskuksen liikkeissä Saksassa halvemmalla kuin täällä.

Eri maiden hintavertailussa pitää ottaa huomioon kunkin maan elintaso. Esimerkiksi siivoojan palkka Norjassa vastaa lähes 4.000:tta euroa. Mikäli Norjan palkkataso sekä erilaiset kulutustottumukset suomalaisiin verrattuna otetaan huomioon, on ruokakorin hinta siellä tuntuvasti halvempi kuin Suomessa.

Ainoa oikea vertailu onkin sellainen, jossa verrataan ostovoimaa eri maissa eli sitä, mitä ja paljonko kukin palkallaan tai eläkkeellään saa. Tässä vertailussa Suomi sijoittuu kalleimpien maiden joukkoon ja suomalainen saa paljon vähemmän kuin ruotsalainen saati norjalainen.

Hintatietoinen matkailija

Lålby