Suuruudenhulluus iski

Vaasan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hokkanen ilmoittaa, ettei kaikkea voi rahoittaa velalla ja lisää että jos/kun Vaasasta tulee kriisikunta, niin bussilastillinen mustapukuisia miehiä saapuu ja ottaa kaupunginjohtajalta ruorin käteen. Käy niin kuin Teuvan kunnassa, sanoo Hokkanen.

Edusmies Aarno Lindholm ilmoittaa Sydösterbotten-lehteen että Kaskisten kaupunki tekee 30 000 euroa tappiota viikossa, eli elää velaksi. Ja velkaa ei oteta Vaasan tapaan investointeihin, vaan pakollisiin menoihin.

Joten mitä opimme tästä kurjuudesta: Ellei Kaskinen liittoudu Närpiöön, niin miehet mustissa valtaavat kaupungintalon ja joka toinen virkamies saa lähteä.

Laki vaatinee, että järjestetään jonkinlainen pakollinen mutta neuvoa-antava Gallup kunnan äänioikeutetuille. Pakosta tulee mieleen, miten kävelin valtuuston jäsenenä kynä ja lehtiö kädessä ympäri Kaskista – olikohan 10 vuotta sitten – ja hankin tarvittavat allekirjoitukset tällaisen Gallupin järjestämiseen. Ihmeellisen väännön jälkeen kaupunginvaltuusto hylkäsi Gallupin järjestämisen äänin 9-8. Ja tämä taisi tapahtua Metsä-Botnian sulkemisen jälkeen.

Onni onnettomuudessa on, että aamukahvilaiset saivat erään vaikutusvaltaisen valtuutetun lähtemään Samurain Valaistuksen Tielle: Hän tulee neuvotteluissa vaatimaan Kaskisten kaupungille samaa erityiskohtelua kuin mitä Itsehallintomaakunta Ahvenanmaa nauttii: Kaikki tulot mitkä Ahvenanmaalla luodaan, jäävät Ahvenanmaan käytettäviksi, ja jos lisätarvetta on, niin käydään valtion kassalla. Jos tulomuodostus ylittää budjetoidun tarpeen, niin rahaa tuloutetaan takaisin valtiolle ainoastaan itsehallintovaltuutettujen enemmistöpäätöksellä.

Ellei tällaista systeemiä noudateta, niin Kaskisten hyvätuloisten eläkeläisten ym. rahat menevät Ylimarkun tiehankkeisiin ja Närpiön keskustan uusien kerrostalorakennusten rahoittamiseen.

Matematiikka on julma laji: Jos on totta että Kaskinen vetää kovaa miinusta ja luvataan, että palvelutaso säilyy, niin edusmies Lindholmin Korkeammalta Taholta tullut summa siirtyy uuden kaupungin maksettavaksi. Kertokaapa minulle, kuinka kauan uuden kunnan eri sivukylät hyväksyvät tällaisen eriarvoisen systeemin.

Lopuksi: Joku tohtorismies kirjoitti kärsittyään tarpeeksi Vaasa-Mustasaari kuntien eipäs-juupas liittohankkeesta, että on luotava laki, jonka turvin valtiovalta yhdistää näitä pieniä ja elinkelvottomia kuntia suuremmiksi. Varsinkin kun kehitys kulkee Etelä-Suomen kuntien vahvistumiseen ja sivukylien näivettymiseen niin hallintokustannuksia on saatava karsittua kovalla kädellä.

Eli siteeratakseni taloustieteilijä J.J.Jussilaa: Kunnan on myöskin tulomuodostuksessaan arvioitava, paljonko koiraveron palauttaminen parantaa taseita.

Tom Degerstedt

Kaskinen