Syrjintä kumpuaa itsestä

Käskisitkö keskitysleireistä keskustelevan juutalaisen menemään ”saksa24” -ryhmään? Pyytäisitkö australialaisten lapsia leireille vieneistä keskustelevaa aboriginaalia lopettamaan keskustelun ja menemään pois ”aussi24” -ryhmään? Olisiko kiusallista jos he muistuttavat sinua, saksalaista tai australialaista asiasta? Sanoisitko ilman ruotsinkielen opetusta jääneelle suomenruotsalaiselle, että lopettaa keskustelun kulttuurinsa omimisesta ja menee ”suomi24”:ään?

Avaan keskustelun koska minun kohdallani päätettiin Rasmus-ryhmässä, että en saa keskustella alkuperäiskansojen nimityksistä ja tuhoamisesta. Pitäisi mennä ”suomi24” -sivuille keskustelun sijaan. Rasmus-ryhmä onkin valtapelin väline ja hintana on totuus itse aiheesta.

En usko, että monikaan tietää, että lapsia vietiin kodeistaan poliisivoimin koulukoteihin Suomessa, järjestelmällisesti pakottaen heidät puhumaan vierasta kieltä. On kuitenkin historiallinen tosiasia, että saamelaisilta oman kulttuurin eläminen kiellettiin arkipäivässä, koska YK ja suomalainen eliitti niin määräsi. En odota että useat asiaa ymmärtävät, tai että vihaisesti nettivihaa vastustavat kykenevät ymmärtämään, miltä tuntuu kun kulttuurisulautuksen seurauksena ei oikein osaa isoisänsä kieltä.

Epäonnistuneen keskustelun avannut tutkija Eija Niskanen ehkä asian analyyttisesti ymmärtää. Joka tapauksessa lopputuloksena oli syrjintää ja asiallisen keskustelun tappaminen, ja ”puhu suomea” -slur. He ovat estäneet minua keskustelemasta avoimesti saamelaisten käytöstä kulttuuriappropriaatioon. Se on nettiryhmän käyttöä vihapuheeseen, syrjintään ja kulttuuriappropriaatioon. Tällainen syrjintä ei saa jatkua. Ei millään tekosyyllä. Pitäisikö aloittaa itsestä kun yrittää parantaa mailmaa?

(Kirjoitin tämän koska kristiinalainen Klaus Flinkman heitti tuon ”mene suomi24:ään” herjan, ja oli yksi keskustelua estäneistä).

Casimir Pohjanraito

>>>>>>> Stashed changes