Tehkää niitä päätöksiä

Tämän lehden palstalla esiintyi Kaskisten itsenäisyyttä vastustavan kirjoitus, jossa arvosteltiin paheksuen Kaskisten valtuuston puheenjohtajan, Kari Häggblomin esittämää rakentavaa ehdotusta, ryhtyä yhteistyöhön. Olisiko ollut rakentavampaa ehdottaa päinvastaista?

Aivan käsittämätöntä luettavaa oli seuraava: ”Mutta älä sano, että meidän on tehtävä yhteistyötä, Kari Häggblom. Älä sano, että meidän on yhdessä tehtävä töitä kaupungin parhaaksi”!

Ajatteleva lukija voi ”hieman” ihmetellä tällaista asennoitumista ja tehdä omat johtopäätöksensä.

Hyvinhän Kari on pärjännyt ja äänesti vieläpä ratkaisevassa tilanteessa oikein – aika sälli. Sitä paitsi kuka haluaa puheenjohtajan rooliin, soveltuvia taitaa löytyä aika vähän?

Kummallisen koville näyttää ottavan Kaskisten itsenäisyyttä vastustaville, demokratian toteutuminen myös valtuustossa. Nähty kuntalaisten ylikävely-yritys oli häpeällistä Kaskisten kirjatuksi tulevaa historiaa, jota toivottavasti ei enää tarvitse jatkossa nähdä.

Kaskisissa on suhteessa erityisen isot terveydenhoitokulut vuositasolla. Erityisesti hintalappua nostavat erityistoimenpiteet, joissa potilas ohjataan lähetteellä kivasti ja kivuttomasti Vaasaan kuvauksiin yms. kalliisiin toimenpiteisiin. Näitä pitää tietenkin jatkossakin tehdä, mutta Kaskisissa näitä tietojeni mukaan tehdään poikkeuksellisen runsaasti. Seuraavassa vaiheessa, jossa se on mahdollista, tulee tarjota määräaikaista lääkärinpestiä hakuun, joka perustuu seuraavanlaiseen kannustimeen: Työsopimusmallissa lääkäri saisi esim. 10 % bonuksen toteutuneista säästöistä vuositasolla. Tällöin puhutaan hyvin merkittävistä säästöistä. Kaupunki säästäisi satoja tuhansia ja lääkärikin saisi erityisen hyvän palkan. Tästä seuraisi tilanne, että Kaskisiin olisi jonoa pääsystä lääkärin virkaan ja silloin voisi jonosta valita pätevimmäksi osoittautuvan. Tästä taas seuraisi se, että pätevimmäksi osoittautunut pystyisi tekemään asiakastilanteessa motivoituneena lääkärinä tarkemman arvion tilanteesta kuten esim. määrätä oikean lääkkeen eikä automaattisesti kirjoittaa lähetettä kalliisiin tutkimuksiin.

Kiitos Kaskisten taloudellisesti hyvän menneisyyden, on ollut mahdollisuus tehdä hasardeja olan takaa ja paisuttaa henkilöstöä, kaupungin väestöön nähden suhteettoman suureksi. Vaalikautta on runsaasti jäljellä, alkakaa tehdä niitä päätöksiä. Henkilöstöä on liikaa, mutta vaatii taitoa vähentää sitä oikeista paikoista.

Kaskinen säilytti itsenäisyytensä. Mikäli 15 % enemmistö olisi ollut Närpiöön liittymisen kannalla, niin silloin olisi pitänyt myös kunnioittaa kuntalaisten enemmistön mielipidettä.

Kaskisissa on sitä paitsi suhteessa paremmat jalkapalloilijat kuin Närpiössä. Kaiken lisäksi pilkkikisoissa Kaskinen voittaisi aina. Tällaista juttua liikkuu: Kaskinen ja Närpiö päättivät aikanaan pitää keskinäiset pilkkikisat. Närpiöläiset ehdottivat kisapaikaksi Bölen peltoaukeata, mutta Kaskinen sai tahtonsa läpi ja mentiin meren jäälle.

Kisa pääsi käyntiin.

Närpiöläiset näkivät jo kaukaa, että kaskislaisilla kalaa kertyi. Olivat itsekin yrittäneet ja alkoivat parin tunnin jälkeen tuskastua ja ihmetellä, kun he eivät saaneet sinttiäkään. Kala söi huonosti, ei edes kertaakaan nypännyt. Niinpä eräs heistä päätti lähteä katsomaan kaskislaisten puolelle, miksi he saivat jatkuvasti kalaa.

Tullessaan takaisin omiensa pariin totesi kauhusta kalpeana: ”He ovat tehneet reiän!”