Työpaikkahakemus sadan vuoden takaa

”Postin ylihallitukselle Helsingissä: Koska Liedon ja Paattisten kappelin postiasemilta on julistettu postin kuljetustoimi.

Postin kuljettaminen hakukelpoisten haettavaksi ja vastaan otettavaksi ensi tammikuun 1. päivästä 1901. Niin otan sanotun postin kuljettamisen vastaan 3 markan 50 pennin palkkiosta joka reissusta eli päivältä.

Sanotusta palkkiosta suostun ottamaan tämän toimen kuitenkin viiden vuoden ajaksi, jos postihallitus sen hyväksyy ja hyväksi näkee. Tähän myös saan myötäliittää todistukset maineestani.

Lieto lokakuun 31. päivänä 1900, Juha Juhanpoika Heikkilä, nykyinen postin kantaja.”

Selaillessani mappejani tuli oheinen painoasuun painettu kirjoitus vastaan. Siinä kerrotaan työpaikkahakemuksesta entisaikaan. Kun posti kansallisella tasolla on perustettu 6.9.1638, on arvattavissa, että työpaikkahakemukset ovat olleen sen ajan kirjoitustyylin mukaisia. Hyvä niin.

Uutinen sanomalehdessä 1916: ”Arvokkaan joululahjan 100 markan arvoisen, Zenitti-taskukellon perineen sekä pienehkön rahasumman antoivat joulupäivänä lietolaisten puolesta kuntakokouksen esimies Juho Alinikula ja kirjuri L. Ockenström torppari Juha Heikkilälle, Liedon pitäjän Tammentaan kylästä tunnustukseksi siitä, että Heikkilä vuodet 1898–1915 on kuljettanut postia linjalle Lieto as. Liedon kirkonkylä Yliskulma ja palvellut siinä toimessa tämän linjan varrella asuvien kaikkien mielihyväksi ja esimerkiksi kelpaavana virkamiehenä muillekin ollen aina aulis ja halukas palvelemaan yleisöä. Kun Heikkilä vuosi sitten jätti tämän toimen toisille on hänen ansionsa postinkuljettajana yhäkin enemmän tullut arvoonsa.”

Tenho Siljamäki

Lieto