Varokaa maakravun saksia!

Kovin on hiljaista – Kaskisissa.

Hiljaisuus on äänen puutetta – ei välttämättä huono asia, mutta kuolemanhiljaisuus poliittisesti ei ole hyvä asia, mutta se voi olla tavoitteellista – varsinkin Kaskisissa.

Kaskislaiset varmaan huomasivat keväällä, miten kaupungin tilinpäätökseen eivät maakrapujen kanssa kuntaliitokseen hampaat irvessä tähdänneet halunneet tehdä kirjanpidollista 400 000 euron muutosta.

Se olisi ollut luontevaa ja näin olisi muuallakin toimittu ja toimitaan.

No, kaikkihan tämän kupletin juonen ymmärtävät: Närpiön maakrapujen kanssa elätellään edelleen liitoshaaveita, ja Kaskisten talouden huonolta näyttäminen numeroina palvelisi tätä utopistista haavetta.

Eräs omakohtainen kokemus osoittaa eron maakravun ja merimiesten ja -naisten välillä. Eräs nimeltä mainitsematon kauppaketju lähettelee Suupohjassakin talouksiin mainoksiaan, ja siinä mainostetaan toisinaan tarjolla olevan muikkua. Olen noin neljän vuoden aikana arviolta nelisen kertaa mennyt sitä Närpiön kaupasta ostamaan, mutta sitä ei ole koskaan noina kertoina ollut. ”Ei sitä mene täällä ja sen takia me ei sitä ole otettu”. Viimeisimmän mainoksen ja ”ei ole” -selityksen jälkeen soitin ketjun kristiinalaiseen liikkeeseen ja sieltä vastattiin, että kyllä meillä on aina sitä, mitä on mainostettu – mutta Kristiinahan on myös merimiesten ja -naisten kaupunki.

Ennakkoäänestys kuntavaaleissa alkaa 26.5. Nyt haastan kaskislaiset sankoin joukoin äänestämään Kaskisten itsenäisyyden puolesta. Kaikki me kaskislaiset muistamme, mitkä puolueet eritoten puolustivat meitä maakrapujen saksilta: Perussuomalaiset ja demarit.

Lisäksi vasemmistoliitossa oli yksi hereillä ja kokoomuksessa yksi suoranainen valtiomies, joka ei enää näytä olevan ehdolla.

Jos tuntuu vaikealta valita ehdokasta Kaskisten valtuustoon, niin kannattaa heittää ensiksi kolikkoa.

Jos tulee klaava tai kruuna, niin äänestä silloin joka tapauksessa ehdokasta jommasta kummasta em. itsenäistä Kaskista johdon mukaisesti puolustavan puolueen ehdokasta. Jos kolikko jää pystyyn, niin sitten vaikka vasemmistoliiton edustajaa, koska kuuleman mukaan hekin varoittavat maakravun saksista.

Mikäli kolikko jää ilmaan leijumaan, niin siinä tapauksessa RKP:tä. Kolikon kadotessa, tietysti kokoomuksen ehdokasta.

Kaskisista kuuluu hyviä uutisia pikkuhiljaa: Sataman toiminta vilkastuu ja monipuolistuu entisestään Havatorin ja Revisolin myötä. Kaskisiin johtavan 67-tien varrella olevan sulkusillan täydellinen remontti ja laajennus on alkamassa – mistähän syystä? No, varmaankin sataman vilkastumisen syystä sekin. Tämän uutisen takana voi olla myös muita kaavailuja – kuka saa hyödyt siinä tilanteessa, Kaskinen vai Närpiö?

Kaskislaisilla on valta nyt käsissään: Valitsemmeko jäämisen riisutuksi kalastajakyläksi vai jatkammeko monisatavuotista hienoa tarinaa kauniin Kaskisten saarikaupungin asukkaina?

Tuomo Kangas