Vastustajilla näytön paikka

Haluan kommentoida Kaskisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Häggblomin Svenska Ylelle antamaa lausuntoa, jossa hän totesi, että ”meidän on nyt yhdessä ruvettava töihin”.

Tiistaina 10.12.2019 tehdyn kielteisen kuntaliitospäätöksen jälkeen olen jokseenkin hyvillä mielin. Ehkä näin piti käydä? Kuntaliitos, jota kannattaa niukka enemmistö, ei olisi näyttänyt kovin hyvältä, mutta vastustajien niukka kielteinen enemmistöpäätös on tuloksena yhtä huono. Nyt kaupunki on jakautunut kahteen leiriin, halusimme tai emme. Kansanäänestyksessä 456 noin 1080 äänioikeutetusta äänesti kuntaliitosta vastaan. Tai yhdistymissopimusta. Tämä taisi jäädä epäselväksi, mistä äänesti. On kaiketi laskettava äänestäneiden mukaan, joten kyllä: 55 prosenttia oli kuntaliitosta vastaan ja äänestysprosentti oli melko korkea (noin 75 %). Kansan mielipide oli selvä, mutta meillä ei ole suoraa demokratiaa yhdestä syystä. On helppo ottaa asioihin kantaa, mikäli ei tarvitse ottaa vastuuta seurauksista.

Niukka enemmistö kansan valitsemista varsinaisista edustajista kannatti kuntaliitosta perustellen kantaansa sillä, ettei ratkaisua, miten Kaskinen pärjäisi taloudellisesti omin avuin, tunnu löytyvän. Kuntaliitoksen vastustajille on annettu usean vuoden ajan mahdollisuudet esitellä ratkaisujaan tilanteesta selviämiseen. Muutamat ehdotukset, jotka on tuotu julki, ovat olleet niin vähäpätöisiä, että kyse on pikkurahoista (esimerkiksi valtuuston kokouksien suorien lähetysten lopettaminen) tai on puhuttu sataman myymisestä. On väitetty, että sama satama myydään halvalla Närpiölle yhdistymisessä. Koska satama tuo suuren osan riittämättömistä kaupungin tuloista, voisi mielestäni verrata sen myymistä siihen, että myisi talonsa voidakseen pitää autonsa.

Nyt on liitoksen vastustajien aika tuoda esille ehdotuksiaan ja ottaa niistä vastuu. On turha yrittää piiloutua valtuuston taakse, kun on annettava potkut suurelle osalle kaupungin henkilökunnasta. On turha syyttää muita puolueita, että päiväkoti ja terveyskeskus on vuokrattava, koska ei ole varaa rakentaa. On turha syyttää muita mahdollisista veronkorotuksista.

Kuntaliitoksen kannalla olleet halusivat välttää yt-neuvottelut ja muut vaikeat päätökset. Nyt kun päätös on tehty, liitosta vastustaneet myöntävät, että on ryhdyttävä kyseisiin toimenpiteisiin.

Mutta älä sano, että meidän on tehtävä yhteistyötä, Kari Häggblom. Älä sano, että meidän on yhdessä tehtävä töitä kaupungin parhaaksi. Kaikki salissa tiistaina olleet tekevät jo töitä kaupungin hyväksi. Meillä on eri näkemykset, miten päämäärä saavutetaan. Ja niin kuuluu olla. Siksi meillä on demokraattiset vaalit.

Kuntaliitoksen vastustajat vastustivat myös päiväkotiselvityksen palauttamista kaupunginhallitukselle – vaikka pitkän tähtäimen kustannukset ovat epäselvät, puhumattakaan pinta-alasta. Kuntaliitoksen vastustajat katsoivat, että tärkeintä on saada uusi päiväkoti. Koska omankin lapseni päivähoito on tällä hetkellä parakissa, väittäisin, että lasten oikeudet ovat minulla etusijalla. Olen silti sitä mieltä, että olisi otettava kunnolla selvää käsillä olevasta ehdotuksesta hätiköimisen sijaan.

Oli miten oli, kaupungin palvelujen käyttäjänä ja veronmaksajana oletan, että uudisrakennus täyttää lakisääteiset vaatimukset. Oletan luonnollisesti, että muutkin palvelumuodot täyttävät lakisääteiset vaatimukset. Se on vähintä, mitä voimme pyytää asukkaina. Voimme kai unohtaa uudet investoinnit, kuten katuverkoston ja vesihuollon uusimisen? Saavatko koululaiset liikuntasalin?

En tiedä, miten saatte tämän toimimaan taloudellisesti, mutta se ei ole vastuullani. Se on kuntaliitoksen vastustajien vastuulla. Toisin sanoen, sosialidemokraattien, perussuomalaisten ja osan vasemmistosta. Muut halusivat ratkaista tämän yhdistymällä Närpiön kanssa.

Olette tehneet valinnan, että yritätte järjestää tämän itse, vaikka velkataakka kasvaa ja talousarvioehdotus on yli puoli miljoonaa miinuksella. Odotamme jännityksellä vuoden 2019 tilinpäätöstä. Heitän siis pallon teille. Saatte ottaa ruorin haltuunne ja sanoa miten laivaa ohjataan. Esitelkää ehdotuksenne säästötoimenpiteiksi.

Lopuksi toivon, että te, jotka vastustitte kuntaliitosta, asetutte ehdolle myös ensi vaaleissa, jotta todella saatte kantaaksenne valitsemanne taloudellisen taakan.

Anton Lindholm,

Kaskinen