Vielä Antero Arhosta

Mietteitä muotokuvan paljastamisen jälkeen, 150 vuotta sitten syntyneen Antero Arhon alkuperäinen sukunimi oli Sarviluoma. Hän osallistui nuoruudessaan toimeliaasti paikkakunnan kulttuuritoimintaan, oli mm. perustamassa Isojoen nuorisoseuraa 1894. Toimien myös seuran esimiehenä eli puheenjohtajana. Osallistumista rajoitti opiskelu, hän oli Isojoella vain kesäaikaan.

Arholla oli seitsemän setää, jotka olivat avioituneet Isojoelle ja lähialueelle maatilojen tyttärien kanssa. Näin heistä tuli vauraiden tilojen isäntiä, joilla oli mahdollisuus tukea lahjakkaan nuorukaisen opiskelua. Setämiehet kutsuttiin sitten Arhon häihin, morsian oli laivanvarustaja Johan Nurmisen tytär, joten Antero otti mallia sedistään. Yksi ongelma kuitenkin oli, pukeutumisohje, miehille frakki ja naisille iltapuku. Eihän näillä isännillä ja emännillä niitä ollut, joten ne jotka menivät pukeutuivat kotikutoisiin juhlavaatteisiin.

Arho laati vielä 1909 anomuksen Suomen senaattiin, koskien Isojoen toripäivien lupa-asiaa. Hän toimi myös Kodesjärven koulussa opettajana. Arholla oli kaksi loppututkintoa, lakitieteen tohtori ja filosofian maisteri.

Perimätieto kertoo Arhon sanoutuneen irti Tornion tuomiokunnan virasta kansalaissodan jälkeen, hänen olisi pitänyt alkaa tuomitsemaan punaisten puolella olleita. Arhon kanta oli kansallisen sovinnon tie.

Vuoden 1919 eduskuntavaaleissa Arho valittiin kansanedustajaksi SDP:n listoilta Oulun pohjoisesta vaalipiiristä.

Arhon kotitila Sarviluomalla siirtyi vuonna 1900 Amerikasta palanneen vanhimman veljen Frans Alasen omistukseen. Hänellä oli tullessaan viisi lasta, hän kuitenkin myi tilan 1904 ja osti Karijoelta paremmat pellot omaavan uuden tilan. Lapset lisääntyivät Isojoella kolmella ja vielä Karijoella seitsemällä. Puoliso kuoli 1913 39-vuotiaana, viimeisten lasten kaksostyttöjen ollessa vain muutaman kuukauden ikäisiä.

Paljastustilaisuuteen osallistui Katariina Pylsy Hämeenkyröstä. Sieltä oli tullut Sarviluomalle 1769 Heikki Pylsy, josta tuli tilalle isäntä. Myös Antero Arho on Pylsyn jälkeläisiä. Nobel-kirjailija F. E. Sillanpääkin kuului Pylsyn sukuun.

Sarviluoman suku on levinnyt ja kasvanut vuosien saatossa Isojoelta lähialueelle ja oikeastaan ympäri maailmaa.

Antti Jaakkola

Arhon sedän Eenokki Järvenpään jälkeläinen viidennessä polvessa

Vanhakylä